Opt state din zona euro cer modificarea metodologiei CE în privința deficitului bugetar

Opt state din zona euro cer modificarea metodologiei CE în privința deficitului bugetar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 mar 2016

Opt state din zona euro, printre care Italia și Spania, au cerut, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene (CE), modificarea metodologiei de calcul în privința deficitului bugetar, astfel ca țările din regiune să poată cheltui mai mult în situații economice nefavorabile, scrie Bloomberg.

Potrivit documentului semnat de miniștrii de Finanțe din Italia, Spania, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Luxemburg, Letonia și Lituania, autoritățile de la Bruxelles ar trebui să revizuiască modelul de calcul pentru deviația PIB (diferența dintre creșterea economică reală înregistrată de un stat și cea potențială), indicator folosit pentru stabilirea deficitului structural.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, Comisia Europeană ia în calcul un orizont de doi ani pentru estimările privind deviația PIB, în timp ce majoritatea statelor membre utilizează un interval de patru ani.

Opt state europene, inclusiv România, riscă să atingă sau să depășească în 2016 limita de deficit bugetar CITEȘTE ȘI Opt state europene, inclusiv România, riscă să atingă sau să depășească în 2016 limita de deficit bugetar

Această diferență "provoacă discrepanțe relevante la nivelul balanțelor structurale și generează confuzii la evaluarea principalelor variabile financiare", se arată în scrisoarea consultată de Bloomberg. Cele opt state semnatare au cerut Comisiei să elimine diferențele la calcularea deviației PIB, precum și să analizeze mai multe aspecte "îndoielnice" cu privire la metodologia bugetară.

Pe 10 martie, CE a avertizat că șase state europene, printre care România, Italia și Spania, riscă să încalce legislația UE în ceea ce privește deficitul bugetar. Instituția a recomandat țărilor să ia măsuri pentru a-și îndeplini obligațiile asumate în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere.

În aprilie, statele UE urmează să își prezinte programele naționale de reformă și programele de stabilitate (în cazul țărilor din zona euro) sau de convergență (în cazul țărilor din afara zonei euro), inclusiv măsurile luate în urma pachetului de iarnă. Pe această bază, Comisia va prezenta, în mai, un nou set de recomandări bugetare specifice fiecărei țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia european
ce
deficit bugetar
metodologie
deviatie pib