Ofertele pentru recapitalizarea băncilor din Grecia sunt suprasubscrise

Ofertele pentru recapitalizarea băncilor din Grecia sunt suprasubscrise
scris 19 nov 2015

National Bank of Greece și Alpha vor anunța probabil joi finalizarea cu succes a majorării capitalului, după anunțul similar de miercuri al Eurobank, dar Piraeus păstrează deschis registrul cu oferte și speră să strângă suma necesară până la sfârșitul săptămânii, transmite site-ul ekathimerini.com.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțat recent de Banca Centrală Europeană, și la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. Multe dintre băncile grecești sunt deținute de stat și mai au puțini acționari privați.

Urmărește-ne și pe Google News

Oferta de acțiuni lansată de Eurobank a strâns cereri în valoare de 2,5 miliarde de euro, peste suma de 2,04 miliarde de euro pe care cea de-a treia mare bancă grecească voia să o strângă, au declarat surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Conducerea băncii și-a exprimat satisfacția față de răspunsul investitorilor, ținând cont de condițiile dificile din ultimele săptămâni.

Noii acționari ai Eurobank vor prelua controlul asupra a 93% din acțiuni, după finalizarea tranzacției, în timp ce actualii acționari rămân cu doar 7%. Participația Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) va scădea de la 35% la doar 2,3%. Tranzacția ar urma să se finalizeze săptămâna viitoare, deoarece mulți investitori așteapă acordarea tranșei de împrumut de la creditorii internaționali pentru a investi în băncile elene.

În cazul emisiunii demarată de Alpha Bank, nivelul cererilor s-a ridicat la 1,7 miliarde de euro, mult peste suma de 1,4 miliarde de euro pe care cea de-a patra mare bancă din Grecia și-a propus să o strângă. Toate detalii vor fi anunțate joi.

Cel mai mare grup bancar elene, National Bank of Greece (NBG) a primit oferte pentru un miliard de euro, depășind de asemenea ținta stabilită pentru acoperirea necesarului de capital în cazul în cazul scenariului de bază. Tranzacția va fi finalizată în următoarele zile.

Cele mai mari presiuni privind asigurarea fondurilor necesare de pe piață se înregistrează în cazul Piraeus, care a atras de la investitori 1,39 miliarde de euro. Piraeus Bank ar putea fi nevoită să solicite ajutorul Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), principalul acționar al băncilor elene în prezent.

Testele de stres derulate de BCE au scos în evidență că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece și Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Toate cele patru bănci grecești au propus deținătorilor de obligațiuni să-și schimbe anumite obligațiuni denominate în euro și dolari în noi acțiuni, operațiune care ar urma să le permită să-și reducă astfel necesarul de capital. Printre investitorii care vor aloca noi fonduri pentru recapitalizarea celor patru bănci grecești se numără și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și IFC (Banca Mondială), pentru a semnala încrederea în sectorul bancar elen. BERD va cumpăra acțiuni în valoare de până la 250 milioane de euro la cele patru bănci, alocând maximum 80 de milioane de euro pentru fiecare bancă, în timp ce IFC va injecta până la 300 de milioane de euro.

Aceasta va fi cea de-a treia recapitalizare prin care au trecut băncile grecești după 2013, obiectivul fiind restabilirea încrederii investitorilor în sectorul bancar elen, revenirea depozitelor care au ieșit din sistem și refacerea capacității băncilor de a finanța economia.

Cele patru mari bănci grecești - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank - sunt prezente și pe piața din România.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
banci grecia
recapitalizare