Medicul și omul de afaceri Dragos Anastasiu: Criza economică ar putea produce un dezastru chiar mai mare decât pandemia. Ajutăm medicii să-și facă treaba și protejăm angajații, dar reporniți rapid economia!

Medicul și omul de afaceri Dragos Anastasiu: Criza economică ar putea produce un dezastru chiar mai mare decât pandemia. Ajutăm medicii să-și facă treaba și protejăm angajații, dar reporniți rapid economia!
scris 24 apr 2020

Repornirea economiei în noua realitate în care atenția pe igienă și distanțare ne vor acompania trebuie să se întâmple înainte să avem de-a face cu costuri imense, care le vor depăși cu mult pe cele provocate de epidemie, crede medicul și omul de afaceri Dragoș Anastasou. El spune că va urma o criză economică ce va produce un dezastru mai mare decât pandemia, iar singura soluție ca efectele ei să fie diminuate este să fie repornită rapid economia.

Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”
Urmărește-ne și pe Google News

Fără doar și poate, sănatatea oamenilor este prioritatea numărul 1 a tuturor, dar ceea ce, însă, nu trebuie să se uite este că sănătatea costa, iar pentru a putea păstra anumite standarde de sănătate e necesar ca economia să funcționeze, oamenii să consume și cu toții să plătească impozite.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"De peste opt săptămâni avem companii care nu mai au deloc încasări, cele din turism fiind primele și cel mai dur afectate. De peste cinci săptămâni suntem în stare de urgență, oamenii stau preponderent în casă și multe firme din cele mai multe sectoare economice sunt închise", spune Anastasiu. Urmările sunt, potrivit acestuia, dramatice, multe miliarde ron lipsesc din cifrele de afaceri ale companiilor, peste un milion de oameni sunt în șomaj tehnic și aproape 300.000 și-au pierdut de tot locul de muncă.

INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business

Sute de mii de români s-au întors din străinătate și sunt și ei șomeri neînregistrați, 40% dintre IMM-uri și-au suspendat activitatea și peste 80% dintre firme își încetează activitatea în fiecare zi, afirmă omul de afaceri. El crede că încet, dar sigur, întreaga situație se îndreaptă, din punct de vedere economic, spre un drum fără întoarcere.

România, crede Anastasiu, are nevoie urgentă de strategii sectoriale de ieșire din starea actuală, chiar dacă din punct de vedere medical încă nu există predictibilitate. Dar așa cum toate companiile lucrează cu scenarii, așa și economia are nevoie de ele. "Repornirea economiei în noua realitate în care atenția pe igienă și distanțare ne vor acompania trebuie să se întâmple înainte să avem de-a face cu costuri imense, care le vor depăși cu mult pe cele provocate de epidemie", mai spune omul de afaceri.

Marius Cristescu, unul dintre cei mai bogați români, sfătuiește Guvernul să nu impoziteze clădirile și mașinile pe perioada stării de urgență și să umple rezervele statului cu petrol, cărbune și gaz CITEȘTE ȘI Marius Cristescu, unul dintre cei mai bogați români, sfătuiește Guvernul să nu impoziteze clădirile și mașinile pe perioada stării de urgență și să umple rezervele statului cu petrol, cărbune și gaz

Potrivit lui Dragoș Anastasiu, în toată această perioadă companiile au donat multe milioane de euro pentru zona medicală, iar unele s-au reprofilat și au început să producă materiale medicale. El a arătat că firmele sunt dispuse să ajute, dar ele trebuie ajutate, la rândul lor, să supraviețuiască, și asta nu neaparat numai prin ajutorul statului, ci fiind lăsate să lucreze.

"Economia românească este fragilă. Resursele sunt reduse și, când încercăm să facem comparații europene, ne trezim iarăși pe ultimele locuri. Cu atât mai mult nu ne permitem să prelungim mai mult decât e absolut necesar starea actuală în care stăm în stand-by. Dacă nu vrem ca peste puțin timp să adunăm multe cioburi de pe jos, trebuie să ne suflecăm acum mânecile și să recuperăm ceea ce, oricum, am pierdut", a adăugat omul de afaceri.

Dragoș Anastasiu este medic de profesie, a absolvit Universitatea de Medicina Johann Goethe din Frankfurt și a practicat medicina între anii 1991-1995 în Germania, înainte să se repatrieze și să înființeze în același an grupul de firme Eurolines. În prezent este președintele Camerei de Comerț Româno-Germane și membru al consiliului director al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos anastasiu
economie
repornire