Banca Centrală Europeană își va îndeplini mandatul său legat de inflație, pentru a-și menține credibilitatea, a declarat președintele BCE, Mario Draghi, transmit BBC și Bloomberg.
"Îndeplinirea obiectivului nostru este importantă pentru credibilitatea instituției. Dacă o bancă centrală își stabilește un obiectiv, nu poate doar să schimbe poarta când nu reușește să-l atingă", a afirmat șeful BCE într-un discurs rostit în Germania.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, același nivel cu cel înregistrat în noiembrie 2015. Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dar Mario Draghi a insistat că BCE își va îndeplini obligațiile: "Încrederea vine din îndeplinirea fiecărei părți a mandatului. Și asta este ceea ce va face BCE".
Președintele BCE a respins criticile la adresa programului lunar de achiziții de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, afirmând că nimeni nu a discutat despre riscurile de a nu face nimic.
"Ce ar fi însemnat asta pentru mandatul nostru de asigurare a stabilității prețurilor și, prin urmare, pentru creșterea economiei zonei euro și a locurilor de muncă și, eventual, pentru viitorul uniunii noastre monetare?", a întrebat Draghi.
El a respins și criticile celor care susțin că ratele scăzute ale dobânzilor vor duce la majorarea prețurilor la locuințe, din cauza împrumuturilor ieftine.
Săptămâna trecută, Mario Draghi a dat asigurări că Banca Centrală Europeană va lua în considerare mai multe măsuri de stimulare la următoarea reuniune din martie, pe fondul volatilității prețurilor la materiile prime și a incertitudinilor privind piețele emergente.
În următoarele luni, inflația în zona euro va rămâne foarte scăzută sau va reveni în teritoriul negativ, din cauza impactului factorilor externi și al scăderii prețului la țiței, a subliniat șeful BCE.
De asemenea, riscurile la adresa inflației vin pe fondul incertitudinilor privind piețele emergente, a volatilității piețelor financiare, a riscurilor geopolitice și a declinului prețurilor la materiile prime, a afirmat Draghi.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care staționează din luna septembrie 2014. De asemenea, BCE a menținut dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% și dobânda la depozite la minus 0,30%.
Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016. Însă, la ședința de politică monetară din luna decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, și lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziționa, prin includerea de obligațiuni municipale și regionale.
Sursa: Agerpres