Europa riscă să fie devansată de concurenții săi din SUA și Asia, dacă nu reușește să inoveze și să se adapteze la o lume în continuă schimbare, au avertizat marți liderii de afaceri europeni, în contextul accelerării schimbărilor globale anticipate în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, relatează CNBC.
Mario Greco, directorul general al Zurich Insurance, a declarat pentru CNBC, la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, că Europa este ”întotdeauna în urma” rivalilor săi în ceea ce privește inovația, scrie News.ro.
”Într-o lume care avansează foarte rapid, cu multă inovație, acesta este un nou semnal de alarmă pentru Europa. Și sper că Europa va lua acest lucru în serios,” a spus Greco.
”Luați în considerare toate dezvoltările din domeniul inteligenței artificiale și al digitalizării. Europa nu a investit în aceste domenii așa cum au făcut America și China. De asemenea, integrarea piețelor financiare din Europa rămâne o problemă, la fel ca și complexitatea de a face afaceri în Europa ... Și tocmai de aceea spun din nou: Europa trebuie să se trezească,” a adăugat acesta.
Greco a subliniat că Europa a devenit prea preocupată de reglementare, ceea ce sufocă progresul, în special în noile tehnologii necesare pentru a stimula creșterea. În contextul erei ”America First” sub administrația Trump 2.0, Europa va trebui să își apere interesele economice mai ferm.
În prima zi a mandatului său, președintele Donald Trump a semnat o serie de ordonanțe executive, inclusiv retragerea din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, revocarea obiectivului de 50% vehicule electrice și măsuri de înăsprire a imigrației.
De asemenea, Trump a avertizat că ar putea impune Mexicului și Canadei tarife comerciale de 25%, încă din februarie, și a cerut Uniunii Europene să cumpere mai multe bunuri americane, inclusiv petrol și gaze, altfel ar putea deveni ținta unor noi tarife comerciale.
Vas Narasimhan, directorul general al Novartis, a descris era Trump 2.0 drept ”un moment important pentru Europa,” care trebuie să ia măsuri pentru a dereglementa și a-și spori competitivitatea.
”Europa trebuie să decidă acum, într-o lume în care SUA dereglementează masiv și încearcă să își crească competitivitatea, dacă va continua să stea pe margine, să sporească reglementările la nivelul Comisiei Europene și în diferitele țări, sau dacă, în sfârșit, va crea un mediu mai favorabil competitivității și inovației,” a spus Narasimhan.
CITEȘTE ȘI Netflix „ajustează”, din nou, prețurile, după ce a trecut de 300 de milioane de utilizatoriLa rândul său, ministrul belgian de Finanțe Vincent Van Peteghem a declarat pentru Reuters că ”noua administrație Trump ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Europa.”
El a adăugat că ”mai degrabă decât să ne concentrăm pe represalii împotriva tarifelor americane, ar trebui să ne concentrăm pe provocările Europei — scăderea competitivității și creșterea decalajului de productivitate.”
Ana Botín, președintele executiv al Banco Santander, a avertizat că Europa este ”în pericol de a deveni un muzeu,” subliniind că multe startupuri europene își încep activitatea pe continent, dar ulterior migrează în SUA. Ea a făcut apel la guvernele europene să dezvolte cadre care să stimuleze creșterea economică și să abordeze impactul noilor tehnologii, precum inteligența artificială.