Piața de leasing de personal a ȋnregistrat creșteri de la an la an, atȃt din punct de vedere al volumului de angajați ȋn regim temporar, cȃt și al cifrei de afaceri, deși ȋn Romȃnia procentul angajaților temporari din totalul angajaților activi este incomparabil mai mic decȃt cel din țările europene vestice, precum Anglia sau Germania, potrivit Smartree, companie ce activează pe piața de externalizare a proceselor de HR.
Conform analizei, companii din industrii din ce ȋn ce mai diverse apelează la această formă de angajare.
Dacă acest sistem de leasing de personal a fost utilizat la ȋnceput ca răspuns al unor necesități fluctuante de personal necalificat, ȋn ultimii ani este folosit de foarte multe dintre companiile multinaționale ȋn căutare de personal cu o pregătire temeinică și o educație adecvată. Companiile cele mai active pe acest segment sunt call center-urile sau centrele de tip shared-services, consultanță IT, companiile din domeniul tehnologiei, telecom, dezvoltare software sau cele ȋn care activitatea este de tip project-based.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Ȋn ceea ce privește leasing-ul de personal, marile firme multinaționale, cu un număr consistent de angajați, folosesc această formă de angajare pentru a-și eficientiza costurile și pentru a elimina riscurile asociate unei angajări nedorite. De asemenea, este o metodă care poate fi practicată cu succes pentru ocuparea anumitor poziții care nu au fost luate ȋn calcul și bugetate ȋn planul anual, dar pentru care se dorește angajarea de personal, indiferent de momentul anului”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.
Există și segmentele de piață unde angajările sunt influențate de factorul sezonier, mai ales cȃnd vorbim despre munca necalificată, pentru care se apelează la leasing-ul de personal: manipulanți ȋn depozite, personalul implicat ȋn serviciile hoteliere, ȋn retail, producție sau logistică. De asemenea, leasing-ul de personal reprezintă o alternativă și pentru ȋnlocuirea unor angajați care sunt inactivi o anumită perioadă de timp, cum ar fi persoanele aflate ȋn concediu de creștere a copilului.
Această formă de angajare este cel mai des ȋntȃlnită ȋn orașele mari, precum Bucuresti, sau ȋn zonele unde există centre industriale sau facilități importante de producție precum Timișoara, Craiova, Sibiu sau Cluj-Napoca.
Avantaje și dezavantaje ale leasing-ului de personal
Munca temporară are avantaje multiple pentru angajatori, care se traduc ȋn primul rȃnd ȋn flexibilitate ȋn ceea ce privește numărul de angajați, eficientizarea costurilor și eliminarea riscurilor asociate angajării. Astfel, o agenție autorizată de leasing de personal preia toate sarcinile, ȋncepȃnd cu salarizarea, plata contribuțiilor sau a beneficiilor aferente. Ȋn plus, este soluția cea mai simplă de a acoperi nevoile fluctuante de personal din piață, mai ales ȋn cazul companiilor fără entitate legală ȋn Romȃnia.
„Pentru acest tip de servicii, Smartree oferă clienților soluții complete și transparente ȋn ceea ce privește ȋntreg procesul de management al resurselor umane, de la partea de administrare a personalului și pȃnă la calculul salarial, prin intermediul unei suite proprii de aplicații de tip HRMS, MyStaff. Pe lȃngă avantajele implicite ale muncii temporare, cȃștigul adus de tehnologie face diferența ȋn ceea ce privește calitatea serviciilor, timpul de livrare și transparența proceselor”, a explicat Adrian Stanciu, CEO Smartree.
Alte beneficii asociate leasing-ului de personal sunt reducerea timpilor și a costurilor de recrutare precum și accesul la noi surse de candidați prin intermediul bazelor de date pe care agențiile le au disponibile.
Majoritatea contractelor de leasing de personal gestionate de Smartree sunt ȋncheiate pe o perioadă medie de trei ani, aceasta fiind, de altfel și perioada maximă permisă de lege. Pentru unele firme, perioada contractuală poate fi asociată cu o perioadă de probă ȋn care noii angajați confirmă sau nu compatibilitatea cu noul loc de muncă.
Astfel, ȋn aproximativ o treime din cazuri, companiile propun angajaților temporari contracte de muncă permanente.