Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, în ultima zi a termenului legal de așteptare, proiectul PSD care elimină 102 de taxe, inclusiv taxa radio-tv și timbrul de mediu.
Deputații au respins, miercurea trecută, la doar o zi după senatori, cererea președintelui Iohannis de reexaminare a proiectului PSD. Ca și la Senat, în prima zi de vot a Camerei Deputaților, raportul de respingere a cererii a fost întocmit și apoi votat în plen în aceeași zi.
La Senat, Raportul Comisiei de buget-finanțe a fost întocmit în timp de record, de circa o oră, fiind aprobat cu șapte voturi pentru și un vot împotrivă. La votul în plen, raportul de respingere a reexaminării a fost aprobat cu 82 de voturi pentru, 36 de voturi împotrivă și nicio abținere.
În Camera Deputaților, raportul de respingere a cererii de reexaminare a fost întocmit, miercuri, cu aceeași rapiditate, motivată de majoritate cu argumentul că fiind vorba de taxe și impozite, legea trebuie aprobată înaintea bugetului pe anul viitor. Membrii comisiei de buget și finanțe au luat decizia cu 13 voturi în favoarea respingerii, 9 împotrivă și o abținere, dar, spre deosebire de Senat, nu a fost cerut și avizul comisiei pentru cultură.
PNL și UDMR au propus inclusiv în plen păstrarea taxei radio-tv, dar amendamentul nu a fost aprobat de plen, care a respins în cele din urmă orice reexaminare a legii cu 174 voturi pentru, 85 voturi împotrivă și o abținere.
Potrivit raportului de respingere a cererii de reexaminare cu amendamentul intrării în vigoare a legii la data de 1 a primei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, amendamentul fiind formulat de președintele comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ștefan.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis, la finele anului trecut, Parlamentului spre reexaminare proiectul PSD care elimină 102 de taxe. Anterior, Curtea Constituțională, tot la sesizarea președintelui, a decis că proiectul este constituțional.
Legea elimină mai multe taxe, printre care cea radio-tv și timbrul de mediu pentru mașini. Principalele obiecții aduse proiectului de de președinte, dar și de opoziția se referă la eliminarea finanțării pentru televiziunea și radioul publice. PSD a propus în schimb alocarea unor sume suplimentare de la bugetul de stat pentru cele două instituții.
Potrivit raportului de respingere a cererii de reexaminare cu amendamentul intrării în vigoare a legii la data de 1 a primei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, amendamentul fiind formulat de președintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ștefan.