INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!

INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!
scris 21 iul 2021

Companiile care activează în domeniul serviciilor de consultanță pentru afaceri și management au devenit mai profitabile în anul 2020, odată cu izbucnirea pandemiei cauzate de Covid-19, arată o analiză Termene.ro. Simultan, domeniul consultanței a pierdut însă 10% dintre angajați din cauze multiple – o parte ca efect al numărului mai mic de companii care activează pe această piață, o parte ca efect al eficientizării activității celor rămase să funcționeze și în perioada pandemiei.

Studiul a luat în calcul toate companiile care activează în domeniul Serviciilor de consultanță pentru afaceri și management (cod CAEN 7022) care au depus situațiile financiare aferente anilor 2018, 2019 sau 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Profitul generat de întregul domeniu al serviciilor de consultanță a depășit în anul 2020 valoarea de 3,3 miliarde de lei, o creștere de 22% față de anul 2019 (2,7 miliarde lei) și superioară celei înregistrate în anul 2018 – 2,68 miliarde lei.

Totodată, și indicatorul de profitabilitate medie anuală al domeniului a înregistrat creștere pe orizontul analizat. Astfel, în anul 2019 acesta era de 22,2% (la fiecare 100 lei încasați, o societatea rămânea în medie cu 22,2 lei), în anul 2020 a crescut la 29,70% (la fiecare 100 lei încasați, o societate rămânea în medie cu 29,7 lei), pe când în anul 2018 valoarea profitabilității medii era de 24,67%, superioară anului 2019, dar net inferioară anului 2020.

INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!

“Din punct de vedere procentual, în anul 2019 (față de anul 2018) creșterea a fost de 1% pe când în anul 2020 (față de anul 2019) aceasta a fost de peste 25 de ori mai mare, aproximativ 25,3%. Ca o concluzie rapidă, putem afirma că pandemia a eficientizat extrem de mult piața consultanței”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.

În cazul veniturilor înregistrate, domeniul Consultanței pentru afaceri și management a înregistrat o ușoară scădere în anul 2020 comparativ cu anul anterior, fiind în trendul de scădere observat și la nivel național. La nivel consolidat, veniturile generate de întregul domeniu au scăzut ușor (cu 6%), de la 12,1 miliarde lei în anul 2019, la 11,4 miliarde lei în anul 2020.

Totuși, dacă analiza se realizează la nivelul valorilor medii (la nivel de companie), se observă o creștere după cum urmează: în anul 2019, o firmă care activa în domeniul de față înregistra o cifră de afaceri de 507 mii lei, pe când, în anul 2020, valoarea a crescut la 514 mii lei. În anul 2018, cifra de afaceri medie a companiilor din domeniul consultanței era de 480 mii lei, inferioară ambilor ani următori.

INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!

Creșterea cifrei de afaceri la nivel de companie în contextul în care valoarea cumulată la nivelul domeniului scade are ca singură cauză scăderea numărului de firme care activează în domeniul serviciilor de consultanță. Cauzele pot fi multiple, unele companii s-au închis, pe când altele și-au schimbat domeniul de activitate, totul într-un ritm mai alert decât cel al înființării de noi societăți”, explică Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.

Din trei consultanți, doi lucrează pentru companiile din București-Ilfov

Din punctul de vedere al localizării geografice, și în anul 2020, cel mai important centru al serviciilor de consultanță rămâne regiunea București-Ilfov, în companiile cu sediul aici activând aproape două treimi din angajații întregului domeniu - situație aproape similară cu cea înregistrată în anul 2019. (În anul 2019, 59 din 100 de angajați lucrau în companiile din București-Ilfov, iar în anul 2020, numărul acestora a crescut sensibil la 61 din 100 de angajați).

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!

INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!

La nivel național, domeniul a pierdut aproximativ 5.000 de angajați, numărul total al acestora scăzând de la peste 40.000 de persoane în anii 2018 și 2019 (valorile au fost relativ similare) la 35 mii persoane în anul 2020.

INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!

Domeniul a pierdut un număr însemnat de angajați din cauze multiple – o parte ca efect al numărului mai mic de companii care activează pe această piață, o parte ca efect al eficientizării activității celor rămase să funcționeze și în perioada pandemiei.

SOS – Cresc datoriile

Deși în contextul pandemiei, domeniul activităților de consultanță pentru afaceri și management a devenit mult mai profitabil, valoarea datoriilor pe care aceste societăți le au la diverși furnizori este în continuă creștere.

La nivel general, în anul 2020 datoriile întregului domeniu s-au apropiat de valoarea de 17 miliarde lei, cu peste 2,5 miliarde lei mai mare comparativ cu cea înregistrată în anul 2019 și cu peste 4 miliarde de lei mai mare decât cea înregistrată în anul 2018.

Totodată, datoriile domeniului depășesc valoarea veniturilor obținute de companii, în anul 2020 înregistrându-se cea mai mare diferență și anume 6 miliarde de lei:  17 miliarde lei datorie la 11 miliarde lei venituri. Ca termen de comparație, în anul 2019 diferența era de 3 miliarde de lei (15 miliarde lei datorii și 12 miliarde lei venituri), pe când în anul 2018 aceasta era de 2 miliarde de lei (13 miliarde lei datorii și 11 miliarde lei venituri).

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

Efectul direct al acestui lucru este viteza cu care datoriile vor putea fi stinse, viteză care a scăzut într-un mod alert – de la 432 zile în anul 2019 la 533 zile în anul 2020 (în anul 2018 era de 427 zile).

INFOGRAFICE Piața românească de consultanță este mai profitabilă în pandemie. S.O.S: Cresc datoriile!

Ce este important este faptul că datoriile mele reprezintă un venit pentru partenerul meu de afaceri (bancă, proprietar spațiu, firma leasing, etc). În cazul serviciilor de consultanță, furnizorii trebuie să știe că, la nivel sistemic, datoria nu va putea fi stinsă într-un interval de timp scurt din simplul motiv că piața consultanței nu produce suficiente venituri comparativ cu respectivele datorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
pandemie
datorii