INFOGRAFICE Piața de ceasuri și bijuterii din România - nivel record

Economie   
INFOGRAFICE Piața de ceasuri și bijuterii din România - nivel record

Cifra de afaceri a companiilor din piața de ceasuri și bijuterii din România a crescut cu 6% față de 2022 și a fost cu 187% mai mare decât în 2014, până la nivelul record de 2,8 miliarde de lei în 2023, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

În ciuda temperării ritmului de creștere estimăm stabilizarea cifrei de afaceri în jurul pragului de 3 miliarde de lei în 2024. Pe termen mediu, piața ceasurilor și bijuteriilor din România evoluează în trei direcții majore: cererea tot mai mare pentru piese de lux și personalizate, integrarea inovațiilor digitale în modelele clasice și creșterea vânzărilor online, impulsionată de experiențe interactive și de realitate augmentată”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Urmărește-ne și pe Google News
Iohannis va primi ca reședință un apartament... într-o vilă de protocol a RA-APPS CITEȘTE ȘI Iohannis va primi ca reședință un apartament... într-o vilă de protocol a RA-APPS

Un număr record, de 1.750 companii activau în piața locală de ceasuri și bijuterii, cu 8% mai multe decât în 2022 și cu 39% peste nivelul din 2014. Pe sub-segmente, 30% dintre acestea au declarat ca principal domeniu de activitate la Ministerul de Finanțe producția de bijuterii, însă au generat doar 11% din cifra de afaceri și 10% din rezultatul net al pieței în 2023.

CEI MAI MARI COMERCIANȚI DE BIJUTERII & CEASURI DIN ROMÂNIA

B & B COLLECTION SRL (companie cu capital 100% local care administrează pe lângă brandul propriu, Splend’or, Kultho și Be in time) rămâne liderul pieței după cel mai mare avans nominal anual de 60 milioane de lei și cea de-a doua creștere procentuală anuală din top 5 de 11,5%, la aproape 583 milioane de lei în 2023. TEILOR SRL (companie care este deținută indirect prin Teilor Holding SA de acționari români) rămâne pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 266 milioane de lei în 2023, fiind urmată de PANDORA JEWELRY ROMANIA SRL, companie cu capital 100% polonez, care în 2023 a depășit CHRONOLINK SRL (companie cu acționariat cipriot, distribuitor oficial Rolex și Tudor) și de IRINIK SRL (deținătoare a mărcii Sabrini) cu 87 milioane, 84 milioane respectiv 77 milioane de lei în 2023.

INFOGRAFICE Piața de ceasuri și bijuterii din România - nivel record

Cele mai mari 5 companii din industrie au cumulat afaceri de peste un miliard de lei, reprezentând 39% din total.

REZULTAT NET ÎN SCĂDERE CU 5% ÎN 2023

Rezultatul net înregistrat de companiile din piața locală de ceasuri și bijuterii a scăzut de la nivelul record de 249 milioane de lei în 2022, cu 5% la 236 milioane de lei în 2023.  Rezultatul net rămâne de 6 ori mai mare în 2023 comparativ cu 2014.

INFOGRAFICE Piața de ceasuri și bijuterii din România - nivel record

Notă: Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN: 3212 (Fabricarea bijuteriilor și articolelor similare din metale și pietre prețioase), 4648 (Comerț cu ridicata al ceasurilor și bijuteriilor) sau 4777 (Comerț cu amănuntul al ceasurilor și bijuteriilor, în magazine specializate). 

viewscnt
Afla mai multe despre
ceasuri
bijuterii