Inflația anuală în zona euro a urcat la 2,4% în decembrie, marcând a treia lună consecutivă de creștere, potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat. Rezultatul este conform cu așteptările economiștilor chestionați de Reuters și reprezintă o creștere față de nivelul revizuit de 2,2% înregistrat în noiembrie, relatează CNBC.
Inflația de bază s-a menținut la 2,7% pentru a patra lună consecutivă, în timp ce inflația în sectorul serviciilor a crescut ușor la 4%, de la 3,9% în luna precedentă, scrie News.ro.
Inflația generală era așteptată să accelereze, mai ales după ce a atins un minim de 1,7% în septembrie, în contextul disipării efectelor de bază generate de prețurile mai mici la energie.
Persistența inflației în servicii și componenta de bază vor fi atent monitorizate de Banca Centrală Europeană (BCE), care este așteptată de piețe să reducă rata dobânzii de la 3% la 2%, în mai multe etape, pe parcursul acestui an.
Inflația în economiile majore ale zonei euro
În Germania, cea mai mare economie a zonei euro, inflația a accelerat la 2,8% în decembrie, peste așteptările economiștilor. În Franța, inflația s-a situat la 1,8% luna trecută, sub estimările de 1,9% ale unui sondaj Reuters.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ Schimbări majore pe Facebook, Instagram, Threads: Reducem puternic cenzura!Moneda euro a menținut câștigurile înregistrate în cursul dimineții față de dolarul american, tranzacționându-se cu 0,33% mai sus, la 1,0424 dolari. Investitorii analizează posibilitatea ca euro să atingă paritatea cu dolarul în acest an, în cazul în care Rezerva Federală a SUA adoptă o politică monetară mult mai agresivă decât BCE.
Perspectiva BCE privind politica monetară
Haig Bathgate, director la Callanish Capital, a declarat pentru CNBC că oficialii BCE nu vor fi excesiv de îngrijorați de o accelerare lunară mai ridicată a inflației, atâta timp cât aceasta rămâne conformă cu așteptările.
”Datele devin acum mult mai previzibile... direcția de reducere a ratelor dobânzilor în Europa este mult mai clară decât, de exemplu, în Marea Britanie,” a spus Bathgate.
Jack Allen-Reynolds, economist-șef adjunct pentru zona euro la Capital Economics, a subliniat că inflația ridicată în sectorul serviciilor limitează viteza cu care BCE poate reduce dobânzile.
”Cea mai importantă pentru perspectiva politicii monetare este stabilitatea inflației de bază la 2,7% pentru a patra lună consecutivă... Acest lucru nu va opri BCE să reducă dobânzile în continuare, dar ritmul va fi lent,” a afirmat Allen-Reynolds.
El a adăugat că nivelul ridicat al inflației în sectorul serviciilor este parțial determinat de efecte temporare, care ar trebui să se estompeze în acest an. În plus, piața muncii s-a relaxat, creșterea salariilor încetinește, iar perspectivele economice rămân slabe.
Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în al treilea trimestru, dar economiștii avertizează că instabilitatea politică, slăbiciunea persistentă a industriei prelucrătoare și riscul unor tensiuni comerciale în creștere, sub administrația viitoare a președintelui ales al SUA, Donald Trump, ar putea afecta perspectivele pentru 2025.