Inflația din zona euro a stagnat în noiembrie. Analiștii anticipează că BCE va adopta mâine noi măsuri de stimulare

Inflația din zona euro a stagnat în noiembrie. Analiștii anticipează că BCE va adopta mâine noi măsuri de stimulare
scris 2 dec 2015

Inflația anuală din zona euro a stagnat în noiembrie la 0,1%, potrivit estimărilor publicate astăzi de Eurostat, nivelul fiind sub așteptările analiștilor, ceea ce crește probabilitatea ca Banca Centrală Europenă (BCE) să adopte mâine noi măsuri de relaxare monetară, potrivit Bloomberg.

Analiștii anticipau deja că BCE va decide mâine suplimentarea măsurilor de stimulare a economiei, având în vedere încetinirea creșterii economice pe piețele emergente, care afectează redresarea zonei euro, la care se adaugă inflația aflată cu mult sub nivelul țintă, de aproape 2%.

Urmărește-ne și pe Google News

"Prețurile de consum sub așteptări oferă motivul decisiv pentru ca Banca Centrală Europeană să crească achizițiile de active și să reducă rata dobânzii la depozite la ședința monetară de mâine", spune Jonathan Loynes, analist la Capital Economics.

Majoritatea investitorilor se așteaptă BCE să reducă rata de dobândă pentru facilitatea de dopozit - aflată deja în teritoriu negativ - și să suplimenteze nivelul lichidității din piață cu cel puțin puțin 500 de miliarde de euro, potrivit CNN.

"Credem că BCE va crește achizițiile lunare de active de la nivelul actual de 60 de miliarde de euro, la circa 70 de miliarde de euro, noul ritm de cumpărare urmând să fie valabil începând cu ianuarie 2016 și menținut până în martie 2017, cel puțin", potrivit lui Andrew Bosomworth, analist la PIMCO.

Programul BCE de relaxare cantitativă aflat în derulare presupune cumpărarea de active,­ inclusiv obligațiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro lunar, până în septembrie 2016.

Analiștii de la UBS consideră nivelul lunar al achizițiilor ar putea fi suplimentat cu circa 12 miliarde de euro, iar cei de la Berenberg estimează că noul program ar putea implica achiziții de până la 75 de miliarde de euro pe lună.

Euro s-a depreciat cu peste un sfert de cent ca urmare a datelor cu privire la inflația de luna trecută. În ultimele două luni, moneda europeană a pierdut circa 8% din valoare în raport cu dolarul.

Totodată, de la începutul lunii octombrie, acțiunile europene au câștigat circa 11%, inclusiv pe fondul așteptărilor privind adoptarea unor noi măsuri de relaxare monetară de către BCE în decembrie.

Unii analiști, printre care cei de la Barclays și Merrill Lynch, estimează că euro ar putea atinge anul viitor un nivel sub paritatea cu dolarul, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la finele anului 2002.

BCE a menținut în octombrie dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%, nivel la care se află din septembrie 2014, când instituția a redus nivelul dobânzii de la 0,15%. Totodată, ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au fost menținute la 0,3%, respectiv -0,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
draghi
inflatie
zona euro
stimulare
relaxare cantitativa
politica monetara
dobanda