Încrederea britanicilor în evoluția economiei pentru următoarele 12 luni a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos MORI și publicat duminică, doar un număr redus de persoane anticipând o îmbunătățire în această perioadă, transmite Reuters.
O proporție de 75% dintre britanici se așteaptă ca starea economiei să se înrăutățească în următorul an, în creștere cu 8 puncte procentuale față de luna martie, a anunțat Ipsos. Doar 7% cred că situația economică se va îmbunătăți, în timp ce 13% consideră că aceasta va rămâne neschimbată. Balanța netă, de -68, reprezintă cel mai scăzut nivel de optimism de când Ipsos a început să colecteze aceste date, în 1978, scrie News.ro.

Încrederea era deja în declin atât în rândul companiilor, cât și al consumatorilor britanici, însă recentele tarife impuse de SUA și îngrijorările legate de starea economiei Marii Britanii au amplificat pesimismul, atingând niveluri comparabile cu cele din recesiunea anilor 1980, criza financiară din 2008 și criza costului vieții provocată de pandemie, a precizat Ipsos.
În toate aceste perioade critice, balanța netă a încrederii economice ajunsese la -64, a adăugat institutul de sondare.
Aceste rezultate reprezintă o lovitură pentru prim-ministrul laburist Keir Starmer, ales în iulie anul trecut cu promisiunea de a transforma Regatul Unit în economia cu cea mai rapidă creștere din cadrul G7.

”Pesimismul față de economie era deja în creștere cu 30 de puncte procentuale comparativ cu iunie anul trecut, chiar înainte de cifrele din această lună. Puțini prim-miniștri s-au confruntat cu un asemenea nivel de pesimism economic la acest stadiu al mandatului”, a declarat Gideon Skinner, director senior al Ipsos pentru Politica din Regatul Unit.
Guvernul britanic, care gestionează o economie relativ dependentă de comerț comparativ cu alte țări din G20, încearcă să evite tarifele reciproce impuse de SUA prin negocierea unui nou acord economic cu Washingtonul.