Barometrul IFO, un indicator urmărit îndeaproape de mediul de afaceri, s-a situat la 84,7 puncte în decembrie, în scădere cu 0,9 puncte pe parcursul unei luni, potrivit boursorama.com.
Această scădere nu fusese anticipată de analiștii platformei financiare Factset, care se așteptau mai degrabă la o stagnare, arată G4Media.
„Punctele slabe ale economiei germane au devenit cronice”, a declarat Clemens Fuest, președintele institutului din Munchen.
În opinia sa, scăderea indicatorului se datorează „în special așteptărilor mai pesimiste”, în timp ce companiile „consideră că situația lor actuală s-a îmbunătățit”.
În fiecare lună, IFO sondează 9.000 de lideri de întreprinderi cu privire la situația actuală a afacerilor și la așteptările lor pentru următoarele șase luni.
În decembrie, climatul s-a deteriorat în special în comerț și industria prelucrătoare.
Întreprinderile din acest sector „nu văd lumina de la capătul tunelului. De aceea, tendința de scădere a producției (…) conduce tot mai mult la reduceri de personal”, explică Philipp Scheuermeyer, economist la banca germană de stat KfW.
Același lucru este valabil și pentru sectorul serviciilor, îngreunat de pesimismul din transporturi și logistică, în pofida „unei situații pozitive” în sectorul de catering, datorită sărbătorilor de Crăciun.
Pe de altă parte, moralul directorilor de întreprinderi de construcții s-a îmbunătățit.
CITEȘTE ȘI Comerțul online accelerează în România INFOGRAFICPrima economie a Europei va cunoaște al doilea an consecutiv de recesiune, iar perspectivele de creștere pentru 2025 sunt doar puțin mai optimiste.
Germania suferă de o criză industrială majoră, cu planuri de concediere care se acumulează, în special în sectorul auto.
Potențialele tarife vamale anunțate de Donald Trump, precum și incertitudinea politică din Germania, cu două luni înainte de alegerile anticipate, afectează, de asemenea, moralul întreprinderilor.