Împrumut pe 13 ani al Finanțelor. Costurile cresc peste nivelul de dinainte de pandemie

Împrumut pe 13 ani al Finanțelor. Costurile cresc peste nivelul de dinainte de pandemie
scris 4 nov 2021

Perioada dobânzilor mici s-a terminat pentru Ministerul Finanțelor înainte ca acest lucru să fie proclamat oficial și de banca centrală. Obligațiunile scadente în octombrie 2034 au fost adjudecate în piață la cel mai ridicat randament de când au fost lansate în circulație, depășind nivelul maxim anterior de la finele lui 2019.

Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 318 milioane de lei, sub prospectul de 400 de milioane de lei. De altfel, cererea investitorilor a fost de 338 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Randamentul mediu a ajuns la 5,12%, față de 4,34% la un împrumut din septembrie și 3,27% la începutul anului. Cel mai ridicat randament pe această emisiune fusese atins în decembrie 2019, la 5,07%.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Creșterea accelerată a randamentelor vine în contextul în care dobânzile sunt în continuare sub nivelul de dinainte de pandemia COVID-19, când rata cheie se afla la 2,5%. Ulterior a fost redusă în mai mulți pași până la minimul istoric de 1,25% și din octombrie a fost majorată la 1,5%.

Finanțele încă nu acceptă în totalitate creșterea dobânzilor, care în ultima perioadă se vede și în ratele pe termen scurt, influențate de avansul puternic al inflației. Astfel, emisiunea de certificate de trezorerie pe 6 luni programată azi a fost anulată, după ce ofertele băncilor au venit cu dobânzi prea mari.

Luna aceasta, ținta Guvernului este să emită titluri de stat de 4,4 miliarde de lei, la care se adaugă încă 600 de milioane de lei din oferte suplimentare necompetitive. Calendarul ar putea fi deraiat de creșterea randamentelor cerute de piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica