Toate sectoarele economiei românești au arătat o creștere a încrederii în economie în octombrie, după o scădere în luna precedentă.
Profit.ro organizează pe 9 noiembrie Gala anuală Povești cu Profit...made in Romania, în care sunt premiați manageri și companii românești - DETALII AICI
Indicele de încredere în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut în octombrie la 101,4 puncte, față de 100,4 puncte în luna precedentă. La nivel european, ESI a crescut cu 0,2 puncte la 93,1 puncte în octombrie.
ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere. În trimestrul al treilea ESI a fost la o medie de 100,7 puncte, comparativ cu 100,8 puncte în trimestrul al doilea și 101,4 puncte în primul trimestru.
„Ne așteptăm la o stagnare a dinamicii PIB în trimestrul al treilea comparativ cu precedentul și ESI pare să confirme acest scenariu, cu o medie puțin schimbată față de trimestrul al doilea. Ne așteptăm la un trimestru al patrulea mult mai bun comparativ cu cel de-al treilea și datele ESI din această lună par să indice acest scenariu”, arată Vlad Ioniță, analist la BCR.
Banca se așteaptă la o creștere economică de 2,1% în acest an și la 3,3% anul următor (redusă de la 4,2%), pe fondul creșterii investițiilor și a revenirii consumului privat – efect al creșterilor de salarii din urmă și a potolirii inflației. ING vede creșterea economică la 1,5% în acest an și la 2,8% în următorul, ambele estimări în scădere. OTP Bank estimează că economia va crește cu 1,9% în acest an și cu 2,7% anul următor.
Datele cele mai recente arată o scădere a dinamicii trimestriale a PIB de 1% în primul trimestru, urmată de o creștere de 1,7% în al doilea trimestru. În termeni anuali, economia a încetinit la 2,4% în primul trimestru de la 4,6% în trimestrul al patrulea din 2022, și apoi la 1% în trimestrul al doilea.
În sectorul industrial, indicele de încredere a crescut cu 0,1 puncte, pe fondul creșterii așteptărilor privind afacerile viitoare și a scăderii stocurilor. Potrivit BCR, capacitatea utilizată în trimestrul al patrulea este la 67,1%, în scădere de la 69,3% în T3 și rămâne cu mult sub media sa pe termen lung de 77,2%. Industria are o pondere de 40% în calculul ESI.
CITEȘTE ȘI Ungaria și România, cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamentalIndicele de încredere din sectorul serviciilor a crescut în octombrie cu 1,7 puncte, după o îmbunătățire a tuturor celor trei componente luate în considerare la calcul (situația trecută a afacerilor, cererea trecută și cererea așteptată). Nivelul actual de utilizare a capacității pentru servicii este de 88,2%, în scădere față de 89,4% în trimestrul precedent și sub media pe termen lung de 89,2%. Serviciile au o pondere de 30% în calculul ESI.
Managerii din comerțul cu amănuntul au raportat o îmbunătățire a condițiilor de afaceri în octombrie, indicele urcând cu 0,7 puncte, pe fondul scăderii stocurilor și al creșterii așteptărilor privind afacerile viitoare, în timp ce vânzările trecute s-au deteriorat. Retailul are o pondere de 5% în ESI.
În sectorul construcțiilor încrederea a crescut în octombrie cu 0,7 puncte, atât pe fondul creșterii comenzilor cât și al așteptărilor privind angajările. Construcțiile înseamnă 5% din ESI.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Deficitul a urcat mai alert. Vom pune o piedică majoră primarilor care sparg, la final de an, miliarde de lei pe mobilier, deplasări, consultanțăFață de alte țări europene, Comisia Europeană nu mai măsoară încrederea consumatorilor din România, după ce contractul cu casa de sondare a încetat în urmă cu câțiva ani.
Indicatorul privind intențiile de angajare (EEI) a crescut în octombrie la 105,6 de la 104,3 în septembrie.
Rata de ocupare preconizată a fost în creștere pentru retail și construcții, neschimbată pentru servicii și în scădere pentru producție. Așteptările privind prețurile de vânzare au fost în scădere în industrie și retail, dar au crescut pentru servicii și construcții.