GRAFIC Eurostat: România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum. Ca PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, România a depășit Ungaria

GRAFIC Eurostat: România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum. Ca PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, România a depășit Ungaria
scris 26 mar 2024

PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) varia anul trecut între 64% din media UE în Bulgaria, 78% în România și 240% din media UE în Luxemburg, arată datele preliminare publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2023, existau diferențe substanțiale în rândul statelor membre UE la PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard. Luxemburg și Irlanda au avut cel mai ridicat nivel al PIB-ului per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) - 140% și, respectiv, 112% peste media UE, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor furnizori de țiței ai Europei, înlocuind parțial petrolul rusesc. O parte - prelucrat la Petromidia și Petrobrazi CITEȘTE ȘI GRAFIC Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor furnizori de țiței ai Europei, înlocuind parțial petrolul rusesc. O parte - prelucrat la Petromidia și Petrobrazi
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După Luxemburg și Irlanda, urmează Țările de Jos (30% peste media UE), Danemarca (28% peste media UE) și Austria (23% peste media UE).

Cel mai scăzut nivel a fost în Bulgaria (36% sub media UE), Grecia (33% sub media UE), Letonia (29% sub media UE), Slovacia (27% sub media UE), Croația și Ungaria (ambele cu 24% sub media UE) și România (22% sub media UE). România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum, după ce în 2022 și în 2021 nivelul PIB-ului per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard era cu 24% și, respectiv, 27% sub media UE. 

Ca PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, România a depășit Ungaria - VEZI MAI JOS

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arăta în vara anului trecut că România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egal.

La acel moment fusese arătat că România, Portugalia și Ungaria sunt la egalitate în ceea ce privește PIB-ul per capita în 2022.

Paritatea puterii de cumpărare - PPC (engleză- Purchasing power parity sau PPP) măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internațională, de regula euro sau dolari. Având în vedere ca prețurile bunurilor si serviciilor diferă de la un stat la altul paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele celor doua țări, comparând un coș de bunuri. Rata de schimb a parității puterii de cumpărare este folosita pentru a compara nivelul de trai din țări diferite. 

VIDEO Economist șef al BNR: Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun CITEȘTE ȘI VIDEO Economist șef al BNR: Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun

Din 42 de județe, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a PIB/capita decât media națională, celelalte 27 având o dinamică mai slabă.

Cel mai bogat județ, care este de departe București. Are 263% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare, cu alte cuvinte este de peste 2,5 ori mai bogat decât media, a explicat la o conferință anterioară și Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank. Din păcate, suntem bine reprezentați și la celălalt capăt al clasamentului.

Cel mai sărac județ din țară este Vaslui. Raportul dintre cele două (București și Vaslui) este de aproape șase la unu, adică de șase ori mai mare PIB/capita în București decât în Vaslui, a explicat recent Ionuț Dumitru.

GRAFIC Eurostat: România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum. Ca PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, România a depășit Ungaria

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
consum