Măsurile de politică monetară luate de marile bănci centrale continuă să sprijine evoluția economiei globale și asigură stabilitatea prețurilor, însă o creștere economică echilibrată nu poate fi bazată doar pe politicile monetare, potrivit oficialilor prezenți la reuniunea G20 din Shanghai, China.
Prima reuniune din acest an a miniștrilor de Finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din țările membre G20 s-a încheiat sâmbătă, după două zile de discuții referitoare la perspectivele economiei mondiale și potențialele riscuri la adresa stabilității și securității financiare. Aceasta este prima întâlnire la nivel înalt organizată de China de la preluarea președinției G20, la finele anului trecut.
Într-un comunicat comun emis la finalul reuniunii, oficialii G20 au reiterat angajamentul de a evita măsurile care ar conduce la devalorizarea monedelor naționale în detrimentul concurenței, și au promis că se vor consulta "îndeaproape" în privința mișcărilor din piețele valutare, scrie Reuters.
Totodată, participanții la reuniune au afirmat că vor folosi toate instrumentele monetare, fiscale și structurale de care dispun, atât la nivel de țară, cât și de grup, pentru a consolida creșterea economică și stabilitatea financiară.
CITEȘTE ȘI Șeful Erste critică politica dobânzilor mici: E o expropriere a economiilor. Clienții trebuie să plătească pentru ca guvernele să se finanțeze ieftin"Măsurile de politică monetară vor continua să sprijine activitatea economică și vor asigura stabilitatea prețurilor (…), însă o creștere echilibrată nu poate fi dată doar de politica monetară", se arată în comunicatul G20.
Potrivit G20, recentele turbulențe din piețe nu reflectă fundamentele economice, iar recuperarea economiei mondiale continuă, chiar dacă nu în ritmul dorit.
În ceea ce privește principalele pericole la adresa creșterii economice în acest an, oficialii G20 au enumerat criza refugiaților, tensiunile geopolitice, un declin abrupt al prețurilor materiilor prime, dar și o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar provoca un ''șoc economic profund'', a apreciat vineri ministrul britanic al Finanțelor George Osborne, care a promis să facă tot posibilul pentru a se evita o asemenea evoluție.