Candidații la prezidențiale și-au lansat deja programele cu care încearcă să convingă publicul să îi voteze. Din aceste programe, ne-am uitat nu la ce zic că vor da, ci la ce promit că nu ne vor lua, adică la promisiunile de natură fiscală.
Creditat de sondaje cu prima șansă la câștigarea alegerilor este în acest moment Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care, la fel ca ceilalți, a venit cu o ofertă fiscală. Spre deosebire de alte cicluri electorale, când fiscalitatea era cap de afiș în programele candidaților, de această dată, forțele politice au o ofertă mai degrabă săracă, legând puținele modificări propuse de chestiuni sociale.
Iată partea de taxe și impozite din programele principalilor candidați la fotoliul de președinte al României, conform analizei Profit.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu s-a plâns ca i-a luat mult pentru a ieși din București și a ajunge la Mioveni, la Dacia. Premierul a promis sprijin companiei și sindicatelor. ”Nu vom crește taxele în 2025. Reducere cu 5 procente a impozitării salariilor mici spre medii!” Marcel Ciolacu (PSD): impozitare legată de familie și vârstă
1. Scăderea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile brute de sub 5.700 de lei, respectiv 8.500 de lei în 2029, regresiv și în funcție de numărul de copii.
2. Toți tinerii cu vârsta mai mică de 26 de ani care sunt plătiți cu salariul minim – indiferent dacă au copii în întreținere sau nu) și cei care au sub 4.050 lei, cu 3 sau mai mulți copii în întreținere, vor avea zero impozit pe venit.
3. Scutire de CASS (10%) pentru tinerii care lucrează în timpul studiilor de licență și masterat.
4. Cetățeanul român, întors în țară din diaspora, care își înființează o societate comercială și desfășoară activitate comercială neîntreruptă, va beneficia, pe o perioadă de 3 ani, de scutirea integrală de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 300.000 de euro, prin acordarea unui credit fiscal nerambursabil.
Nicolae Ciucă (PNL) - Menținerea cotei unice
1. Menținerea cotei unice.
2. Menținerea pragului de neimpozitare la IMM.
3. Crește contribuția la Pilonul 2 de pensii de la 4,75% la 6% până în 2028.
Elena Lasconi (USR): Tăiem taxele pe muncă
1. Tăiem taxele pe muncă. Rămâi cu bani în plus la salariu:
● toți angajații + 500 de lei în plus pe lună;
● tinerii angajați sub 29 de ani vor rămâne cu 1.000 de lei în plus pe lună;
● fiecare familie va rămâne cu 1.500 de lei în plus pe lună pentru primul copil și cu încă 500 de lei în plus pentru al doilea copil;
2. Revenirea la sistemul anterior de taxare și pentru microîntreprinderi, și pentru activitățile independente.
● impozitul revine la 1% pe cifra de afaceri, până în 500.000 de euro;
● fără condiția de a avea minimum un angajat;
● fără limitarea numărului de microîntreprinderi care pot fi deținute.
Pentru activități independente:
● CASS va fi plătit la valoarea a 12 salarii minime/an;
● CAS și CASS pe 12 salarii minime/an.
George Simion (AUR): 25% impozit total pe salariul sub 5.000 de lei
1. Reducem drastic taxele, contribuțiile la sistemul de pensii, asigurări sociale și de sănătate până la un nivel maxim cumulat de 25% din salariul angajatului pentru primii 5.000 de lei din salariul brut.
2. Creșterea salariului minim brut fără a modifica contribuțiile fiscale directe pentru angajații.
3. Pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro, un impozit pe cifra de afaceri de 2%. Pentru companiile cu cifra de afaceri egală sau mai mare de 5 milioane de euro se va aplica un impozit pe profit de 16%.
4. Societățile comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro vor plăti anual impozit pe profit de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.
5. Taxele și impozitele adoptate de stat vor fi cunoscute de către contribuabil înainte cu cel puțin doi ani de la data la care vor fi introduse.
Kelemen Hunor, UDMR: Impozitare legată de familie
1. Reducerea contribuției la asigurările de sănătate ar trebui să crească proporțional cu numărul de copii asumați. De exemplu: o mamă care crește trei copii să plătească doar 5% în loc de 10% contribuție la asigurările de sănătate (CASS).
2. Trebuie eliminată impozitarea muncii part-time pentru părinții care revin, cu program redus, în câmpul muncii.
3. Trebuie plafonată suma contribuției la asigurările de sănătate (CASS).
4. Eliminarea suprataxării pentru munca part-time: dacă lucrezi 2 ore, să nu plătești taxe ca și când ai munci 8 ore.
Instituțiile statului să plătească penalități pentru întârzieri, dacă au datorii – nu doar cetățenii.
5. Trebuie menținut pragul de impozitare al microîntreprinderilor.
6. Desființarea agențiilor fiscale regionale.
PS: Candidatul independent Mircea Geoană, prins în sondaje, și-a lansat programul "Angajamentul meu" fără propuneri fiscale, doar opinând că impozitele sunt mari în România.