FMI: Milioane de locuri de muncă ar putea fi create dacă guvernele ar investi mai mult

FMI: Milioane de locuri de muncă ar putea fi create dacă guvernele ar investi mai mult
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2020

 

Guvernele trebuie să intensifice investițiile publice pentru a stimula economiile, după șocul major provocat de pandemia de coronavirus, a afirmat luni Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News

Economia mondială a fost grav afectată de criza de sănătate, care a blocat sectorul serviciilor, mulți oameni fiind îngrijorați că își vor pierde locurile de muncă, în timp ce guvernele se confruntă cu creșterea datoriilor, scrie News.ro.

Guvernul împrumută 500 de milioane de lei la costuri în scădere, dar dobânzile rămân cele mai ridicate din UE. BCR se așteaptă la decizii fiscale nepopulare după alegeri CITEȘTE ȘI Guvernul împrumută 500 de milioane de lei la costuri în scădere, dar dobânzile rămân cele mai ridicate din UE. BCR se așteaptă la decizii fiscale nepopulare după alegeri

FMI a prognozat în iunie o contracție de 4,9% a economiei mondiale în 2020, dar declinul ar putea fi chiar mai mare, multe guverne gestionând în prezent un al doilea val de infecții. Acum, FMI cere guvernelor să crească investițiile pubice pentru a susține redresarea economică și pentru a crea locuri de muncă.

"Pentru economiile de piață avansate și emergente ... Creșterea investițiilor publice cu 1% din PIB în aceste economii ar crea 7 milioane de locuri de muncă în mod direct și între 20 de milioane și 33 de milioane de locuri de muncă în general, având în vedere efectele macroeconomice indirecte", afirmă Fondul într-un capitol al celui mai recent monitor fiscal.

Calculând ”efectele amplificatoare ale investițiilor publice” în perioadele de mare incertitudine, FMI a afirmat că creșterea investițiilor publice cu 1% din PIB ”ar putea întări încrederea în redresare și ar crește PIB-ul cu 2,7%, investițiile private cu 10% și ocuparea forței de muncă cu 1,2 la sută”,după doi ani, ”dacă investițiile sunt de înaltă calitate și dacă povara datoriilor publice și private existente nu slăbește răspunsul sectorului privat la stimul”.

Când guvernele își intensifică investițiile publice, acestea semnalează ”angajamentul față de creștere și stabilitate” și acest lucru tinde să stimuleze și investițiile private, a adăugat FMI.

Pentru țările cu acces facil la finanțare, ”împrumuturile pentru finanțarea investițiilor publice de bună calitate vor fi o strategie eficientă, deoarece scăderea globală a ratelor dobânzilor a stabilit un prag mai scăzut pentru ca proiectele de investiții să fie benefice”, a spus FMI.

Țările care au dificultăți de finanțare ar trebui să planifice o creștere treptată a investițiilor publice și ar putea avea nevoie să realoce cheltuielile curente sau să găsească noi surse de venituri, a declarat instituția condusă de Kristalina Georgieva.

FMI sugerează că ar trebui să se aloce mai mulți bani pentru îngrijirea sănătății, locuințe sociale, digitalizare și protecția mediului.

Instituția a adăugat că investițiile în infrastructura digitală vor fi ”esențiale”, astfel încât guvernele să poată promova distanțarea socială, reducând în același timp decalajul digital din societățile lor.

"Chiar și cu distanțarea socială, investițiile publice sunt fezabile și pot fi realizate rapid dacă guvernele fac patru pași", a spus FMI.

Aceștia includ: investiția imediată în întreținere; revizuirea și reluarea proiectelor promițătoare; accelerarea proiectelor în curs de desfășurare pentru a le duce la bun sfârșit în următorii doi ani; și începerea planificării a uunor noi proiecte, aliniate cu prioritățile post-criză.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
pandemie