Fondul Monetar Internațional a înrăutățit luni estimările privind evoluția economiilor din Orientul Mijlociu și Asia Centrală, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) și a scăderii prețului țițeiului, transmite Reuters.
Regiunea, care include aproximativ 30 de țări, de la Mauritania la Kazahstan, va înregistra anul acesta un declin al PIB-ului de 4,7%, cu două puncte procentuale mai puțin decât previziona FMI în aprilie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pandemia a afectat sectoare importante, cum ar fi turismul și comerțul, în timp ce scăderea prețului petrolului și acordurile privind reducerea producției de țiței au afectat finanțele exportatorilor regionali de petrol și nivelul remitențelor, se arată în raportul FMI.
"Acești factori au dus în primul semestru din 2020 la un impact mai sever decât estimam, iar redresarea ar urma să fie mai graduală decât am previzionat anterior, în linie cu revenirea mai slabă a economiei mondiale", apreciază instituția financiară internațională.
După ieșiri de capitaluri investite în portofolii estimate între șase și opt miliarde de dolari numai în martie, incertitudinile privind durata pandemiei ar putea expune și mai mult regiunea la volatilitățile de pe piețe și ar putea reduce capacitatea guvernelor de a refinanța unele dintre datoriile de 21 miliarde de dolari scadente în semestrul doi din 2020, avertizează FMI.
Sporirea inegalităților și creșterea șomajului ar putea duce la turbulențe și la instabilitate politică, în timp ce un potențial declin al muncitorilor străini - deseori forța de muncă majoritară în țările exportatoare de petrol - ar putea afecta redresarea, consideră instituția financiară internațională.
Înrăutățirea estimările privind evoluția economiilor vine în principal din cauza activității reduse în țările exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Pakistan și Afganistan. Creșterea în țările din Caucaz și Asia Centrală este revizuită într-o măsură mai mică, parțial în urma reducerii mai scăzute a producției de țiței.
Producătorii de energie din Golf vor înregistra anul acesta un declin al PIB-ului de 7,1%, în scădere cu aproape 3% față de prognoza FMI din aprilie, dar ușor peste contracția de 7,5% previzionată în iunie.
Luna trecută, Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei sunt mai accentuate decât s-a anticipat. Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituția financiară internațională se așteaptă la o contracție de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, față de 5,8% previzionat în aprilie.