FMI anticipează o perioadă dificilă pentru Europa emergentă

FMI anticipează o perioadă dificilă pentru Europa emergentă
scris 11 iul 2017

Europa emergentă se confruntă cu tensiuni economice în creștere care riscă să inverseze unele progrese politice realizate în ultimele decenii, a avertizat marți șeful departamentului european al FMI, Poul Thomsen, transmite Reuters.

Potențialul de creștere economică al Europei de Est s-a înjumătățit în ultimul deceniu, iar tendința este amplificată de migrația forței de muncă calificate, a spus Thomsen la o conferință la Dubrovnik, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a notat și că unele guverne din regiune pun chiar sub semnul întrebării beneficiile integrării europene.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoclick, cea mai ieftină companie de rent-a-car din Europa, intră în România cu un birou la Otopeni, unde și angajează personal CITEȘTE ȘI Autoclick, cea mai ieftină companie de rent-a-car din Europa, intră în România cu un birou la Otopeni, unde și angajează personal

Cu o Europă care a traversat timp de un deceniu o criză economică, convergența dintre statele occidentale și cele din periferia europeană estică a încetinit sau chiar s-a oprit. Tendința a ridicat întrebări despre validitatea reformelor economice și politice.

”Acest fapt ne aduce aminte să nu ne amăgim să credem că progresele de guvernanță și instituționale sunt inevitabile; și nici să credem că astfel de progrese sunt un rezultat de neoprit, o evoluție constantă. Nu este așa. În viitor, factorii adverși vor deveni mai puternici”, a spus Thomsen.

Thomsen, care a condus programele FMI în țări ca Grecia și Portugalia, a mai notat că sprijinul excepțional venit din partea creșterii economice globale de care a beneficiat regiunea când a ieșit din comunism este improbabil să se repete.

Între timp, migrația muncitorilor calificați către vestul Europei este o problemă principală pentru regiune. FMI estimează că 20 de milioane de oameni au plecat din centrul și estul Europei în ultimele decenii, reprezentând aproxomativ 5%-6% din populație.

Jumătate din firmele din industria ungară și un sfet din cele poloneze susțin că deficitul de muncitori limitează producția și descurajează investițiile, potrivit sondajelor de opinie.

În privința politicii, Thomsen a spus că tensiunile în creștere între unele state membre est-europene și Comisia Europeană sunt un motiv important de îngrijorare.

UE este în conflict cu Polonia din cauza problemelor de respectare a legilor și cu Ungaria din cauza refugiaților, între alte chestiuni.

Turbulențele din ultimul deceniu au pus sub semnul îndoielii și valoarea statutului de membru al UE pentru țările din afara blocului comunitar.

Un alt motiv de îngrijorare este că, din cauza dezamăgirilor din ultimul deceniu, unele țări ar putea inversa reformele politice și instituționale care au avut rolul să întărească democrația și să susțină creșterea pe termen lung, a arătat oficialul FMI.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie