Fiscul a creat conturi speciale de TVA în Trezorerie pentru toate firmele și un instrument online pentru aflarea codurilor IBAN

Fiscul a creat conturi speciale de TVA în Trezorerie pentru toate firmele și un instrument online pentru aflarea codurilor IBAN
scris 18 sep 2017

Pentru orice firmă, codul IBAN al contului de TVA deschis la Trezorerie poate fi aflat de pe site-ul  Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), unde a fost implementat un instrument online de identificare.

Instrumentul include doar două câmpuri de completat. Astfel, contul IBAN de TVA, precum și Trezoreria la care este deschis, pot fi aflate introducând codul de identificare fiscală al companiei și un cod de validare.

Urmărește-ne și pe Google News
Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului CITEȘTE ȘI Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului

Plata defalcată de TVA intră în vigoare opțional începând cu data de 1 octombrie 2017, reamintește Ministerul Finanțelor Publice, într-un comunicat. Obligativitatea pentru toate firmele începe de la 1 ianuarie 2018.

Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar CITEȘTE ȘI Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar

Pentru cei care optează să aplice sistemul de luna viitoare, trezoreria statului pune la dispoziție conturi gratuite. “Toate comisioanele sunt zero, iar extrasele de cont vor fi gratuite și disponibile și online”, precizează MFP.

Ministerul a fost informat de CEC Bank, bancă la care este unic acționar, de lansarea produsului “contul pentru gestiunea TVA”, lipsit de comisioane. 

Astfel, pentru clienții CEC Bank, contul de TVA va avea comision zero atât pentru deschideri și închideri de cont, cât și pentru încasări intra și interbancare, plăți decontate în sistem interbancar, depuneri în numerar efectuate de persoanele autorizate ți administrare în cazul clienților care achiziționează sau dețin Pachetul IMM CEC Bank (contul TVA se include gratuit în pachet). Comisioanele se reduc cu 50% pentru plățile interbancare efectuate prin mobile banking și internet banking.

Și UniCredit Bank a anunțat că va deschide pentru toți clienții săi, în timp util, conturile de TVA, lipsite de comisioane de administrare, așa încât cei care doresc să obțina facilitățile prevăzute de lege cu privire la plata impozitului sau la anularea penalităților de întârzire aferente obligațiilor fiscale reprezentând TVA, să le poată folosi de la 1 octombrie 2017.

Noile conturi de TVA pot fi activate la UniCredit în termen de 90 de zile și vor avea 0 costuri de administrare, iar pentru o perioadă de trei luni nu se vor percepe costuri de tranzacționare, exceptând comisioanele percepute în sistemele de decontare, ce vor fi achitate de către clienți.

Banca va organiza și seminarii de educație financiară și fiscală în principalele orașe din țară și în București. În cadrul acestora, profesioniști în domeniul fiscalității și specialiști ai băncii vor oferi suport și informații clienților care sunt vizați de prevederile Ordonanței 23/2017.

Conform noii reglementări legislative, plata defalcată a TVA se aplică pentru toate operațiunile taxabile din punct de vedere al TVA pentru care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră a fi în România. De asemenea, fiecare plătitor de TVA va trebui să aibă minimum un cont separat de TVA, diferit de contul curent, deschis la bancă sau la Trezoreria statului, pe care va trebui să îl utilizeze atât pentru încasarea TVA de la clienți cât și pentru plata TVA către furnizori. Conturile cu destinație de TVA vor conține obligatoriu în structura codului IBAN șirul de caractere “TVA”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
split tva
tva defalcat
anaf
trezorerie