EXCLUSIV Creșterea foarte probabilă a dobânzilor din 2017, luată în calcul și de Finanțe pentru datoria publică

EXCLUSIV Creșterea foarte probabilă a dobânzilor din 2017, luată în calcul și de Finanțe pentru datoria publică
scris 11 dec 2016

Creșterea dobânzilor anul viitor, considerată foarte probabilă anul viitor și în România de analiști, este luată în calcul și de Ministerul Finanțelor Publice. O sumă suplimentară de 800 milioane de lei a fost prevăzută în proiectul bugetului pe 2017 la capitolul cheltuielilor cu dobânzile, a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu, într-un interviu acordat Profit.ro.

“Avem o estimare de creștere a sumelor pentru dobânzi, în 2017, de circa 800 milioane de lei”, spune Dragu. Creșterea cheltuielilor la acest capitol a fost inclusă în proiectul bugetului pe anul viitor pe care ministrul Finanțelor spune că-l va lăsa pe birou succesorului său, după alegeri, urmând ca decizia aprobării să revină viitorului Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Tot mai mulți analiști și bancheri se așteaptă la creșterea dobânzilor și pe plan intern, pe măsură ce Rezerva federal a SUA va crește dobânda cheie, iar inflația se va apropia de ținta BNR, deși în acest moment este la valori negative.

O astfel de perspectivă crește vulnerabilitatea persoanelor cu credite în moneda națională, în condițiile în care împrumuturile au crescut într-un ritm alert în ultimii ani, într-o perioadă cu dobânzi la minime istorice, majorând totodată și costurile la care Guvernul se împrumută prin titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor.

“Datoria publică la nouă luni se situa la 36,8% din PIB, nivel care ne poziționează pe locul 4 în UE în clasamentul țărilor cu cele mai reduse datori”, spune Anca Dragu. Înaintea României se situează doar Estonia (9,7% din PIB), Luxemburg (22%) și Bulgaria (22,4%), iar media Uniunii Europene este de 84,3% din PIB.

Până la sfârșitul anului, însă, datoria publică va urca din nou spre 38-39% din PIB, arată ministrul Finanțelor, în condițiile în care ultimele două luni ale anului sunt, ca întotdeauna, unele cu cheltuieli mai mari. Scăderea consemnată după 9 luni este valabilă prin raportare la PIB, nominal datoria fiind în creștere. Dragu enumeră trei motive ale evoluției: “în primul rând, a crescut baza de raportare, pentru că avem un PIB mai mare decât anul trecut. În al doilea rând, cheltuielile la 9 luni au fost ușor sub program, iar al treilea motiv a fost  o reclasificare, cu impact de 0,5%, pe normele Eurostat, a deținerilor de titluri de stat din portofoliul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare ”.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
anca dragu
buget
datorie publica
titluri de stat