Doar un sfert dintre români sunt mulțumiți de situația economică națională, mult sub media europeană, de 49%, și doar 20% anticipează o îmbunătățire în următoare 12 luni, în timp ce o treime se așteaptă chiar la o înrăutățire, potrivit Eurobarometrului de toamnă, publicat de Comisia Europeană.
Procentul românilor care au o percepție pozitivă despre situația economică a României a scăzut cu 2 puncte procentuale de la ediția anterioară a Eurobarometrului standard al CE. În plus, doar 5 state membre UE se află sub România în funcție de procentul celor care au o percepție pozitivă despre siuația economică din propria țară.
Pe de altă parte, 56% dintre români sunt mulțumiți de situația economică din UE, peste media europeană, situată tot la 49%. Totuși, doar 23% dintre români anticipează îmbunătățirea situației economice în UE în următoarele 12 luni, procentul fiind în scădere cu 8 puncte procentuale față de edița anterioară a Eurobarometrului.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Măsură excepțională în cazul acțiunilor Băncii Transilvania din cauza taxelor anunțate de Guvern - limita de scădere a prețului acțiunilor pe bursă a fost extinsă la 25%. Bursa scade cu 10%Creșterea prețurilor este văzută ca principala problemă națională de cei mai mulți români, 32% dintre respondenți considerând că acaesta este cea mai mare provocare pentru România. Totodată 27% consideră că situația economică este cea mai mare problemă a României, iar 23% sunt îngrjijorați în special de problemele de protecție socială și sănătate.
În ceea ce privește provocările întâmpinate de UE, un sfert dintre români consideără că cea mai mare problemă este reprezentată de imigrație, 24% identitifică terorismul ca cel mai problematic aspect, iar 16% consideră că cea mai îngrijorătoare este situația economică.
Jumătate dintre români afirmă că au încredere în instituțiile Uniunii Europene, iar 52% au o percepie genarală pozitivă despre UE.
În pofida încrederii în UE, România este țara cu cel mai mic procent (69%) al celor care sprijină libera circulație în interiorul Uniunii, media europeană fiind de 83%.
În plus, doar 61% dintre români declară că se simt "cetățeni ai UE", sub media la nivelul Uniunii, de 71%.
În ceea ce privește sursele de informare, 51% dintre români au încredere în TV (scădere de 10 puncte procentuale), procentul fiind la egalitate cu cel al românilor care au încredere în radio. Doar 45% dintre români au încredere în presa scrisă, 37% declară că au încredere în Internet și 28% consideră rețelele sociale ca fiind de încredere. Încrederea românilor în partidele politice este de doar 16%, încrederea în Guvernul României este de 23%, iar în Parlament - de 24%. Încrederea în sistemul național de justiție este de 36%. Majoritatea românilor au însă încredere în poliție și armată.
Rezultatele eurobarometrului standard de toamnă au fost obținute pe baza unor sondaje realizate în luna noiembrie.