Președintele Rezervei Federale din Chicago, Austan Goolsbee, avertizează că noile tarife comerciale anunțate de președintele Donald Trump ar putea genera o scădere a activității economice în timpul verii, după o perioadă de creștere temporară stimulată de cumpărături de panică și stocuri acumulate preventiv.
”Cumpărăturile preventive sunt probabil și mai accentuate în rândul companiilor,” a declarat Goolsbee într-un interviu acordat emisiunii ”Face the Nation” de la CBS. Potrivit acestuia, multe firme și-au mărit stocurile pentru următoarele 60-90 de zile, în anticiparea unor tarife mai mari și a incertitudinii viitoare, scrie News.ro.

Această tendință se reflectă și în comportamentul consumatorilor, care au început să achiziționeze produse costisitoare, cum ar fi telefoanele iPhone, mai devreme decât ar fi făcut-o în mod normal. Rezultatul este o creștere aparentă a activității economice în aprilie, urmată de un posibil declin în lunile de vară, deoarece ”oamenii deja și-au făcut toate cumpărăturile”, a explicat oficialul Fed.
Industria auto este printre cele mai afectate, companiile încercând să se aprovizioneze rapid înainte ca taxele pentru piese auto și componente electronice fabricate în China, deja supuse unui tarif total de 145%, să crească și mai mult.
În prezent, tarifele impuse de Trump unor țări se află într-o pauză de 90 de zile, până pe 9 iulie. În această perioadă, se aplică o taxă vamală de bază de 10% pentru toate importurile. Președintele SUA a anunțat că va continua negocierile comerciale cu liderii străini până la expirarea acestui termen.
Pentru unii antreprenori, impactul se resimte deja. Matt Rollens, CEO-ul companiei Dragon Glassware din California, spune că a fost nevoit să-și rețină produsele în China, deoarece plata tarifului actual ar duce la o creștere de cel puțin 50% a prețurilor, reducând dramatic cererea.

În pofida incertitudinilor pe termen scurt, Goolsbee s-a arătat optimist în privința perspectivelor economice pe termen lung.
”Datele economice de început de aprilie au fost bune, rata șomajului era stabilă, iar inflația în scădere. Oamenii vor doar să nu ne întoarcem în anii 2021-2022, când inflația scăpase de sub control,” a subliniat el.