Japonia, a treia economie mondială, a înregistrat o creștere de 1,7% în 2021, după un declin de 4,5% în 2020 și de 0,2% în 2019, arată datele Guvernului de la Tokyo, transmite Reuters.
Economia niponă s-a redresat în trimestrul patru din 2021, după ce scăderea cazurilor de coronavirus a stimulat consumul, deși creșterea prețurilor la materiile prime și infecțiile cu noua variantă Omicron înrăutățesc perspectivele, scrie Agerpres.
De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, a indicat că escaladarea tensiunilor în Ucraina reprezintă un risc la adresa estimărilor instituțiilor privind o redresare moderată a economiei.
PIB-ul Japoniei a crescut cu 5,4% în perioada octombrie - decembrie 2021, după ce s-a contractat cu 2,7% în trimestrul trei din 2021, în timp ce analiștii se așteptau la un avans de 5,8%. Evoluția economiei a fost stimulată de creșterea cu 2,7% a consumului privat, care este responsabil pentru mai mult de jumătate din PIB-ul Japoniei. De asemenea, cheltuielile de capital au urcat cu 0,4%, iar exporturile de bunuri și servicii au înregistrat un avans de 1%, pe fondul redresării globale. În schimb, cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 0,3%, după un avans de 1,1% în trimestrul trei din 2021.
"Economia va încetini sau chiar se va contracta în primul trimestru din 2022, în funcție de cum va afecta varianta Omicron consumul", a apreciat Takeshi Minami, economist șef la Norinchukin Research Institute.
La rândul său, Hiroshi Shiraishi, economist la BNP Paribas Securities, se așteaptă la un avans de doar 1 - 1,5% în perioada ianuarie-martie 2022 sau chiar la un declin. Acesta a apreciat că: "redresarea economiei s-ar putea amâna deoarece criza din Ucraina ar putea majora costurile cu combustibilii și ar putea reduce cheltuielile de capital".