Economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru

Economie   
Economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru

În primele trei luni ale anului, economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări, grație unui consum solid și producției industriale, însă analiștii se tem că situația ar putea să se schimbe după noile tarife vamale exorbitante impuse de Donald Trump, care reprezintă cel mai mare pericol din ultimele decenii pentru gigantul asiatic, transmite Reuters.

Președintele SUA a impus tarife vamale de până la 145% la produsele importate din China, ceea ce a provocat reacția Beijingului care a impus tarife de 125% la produsele importate din SUA, măsură care a majorat mizele pentru primele două economii ale lumii și a creat volatilitate pe piețele financiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Undă verde: Romcim preia două unități de producere a betoanelor de la BCC Agregate Betoane CITEȘTE ȘI Undă verde: Romcim preia două unități de producere a betoanelor de la BCC Agregate Betoane
Evenimente

Totuși, datele publicate miercuri de Biroul național de statistică din China (BNS) arată că Produsul Intern Brut a crescut cu 5,4% în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, peste estimările analiștilor intervievați de Reuters care mizau pe un avans de 5,1%, scrie Agerpres.

Vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al consumului, au crescut cu 4,6% în ritm anual în primul trimestru, potrivit BNS. De asemenea, producția industrială a înregistrat o creștere de 6,5% în ritm anual, o performanță mai bună decât creșterea de 5,7% înregistrată în ultimele trei luni din 2024.

Stimulentele guvernamentale au susținut consumul și investițiile, precizează Xu Tianchen, economist șef la Economist Intelligence Unit, care a catalogat avansul de 5,4% din primul trimestru drept 'un început foarte bun al anului'.

'În fiecare din ultimii doi ani, China a avut un prim trimestru foarte bun și un trimestru secund dezamăgitor', a spus Xu Tianchen, adăugând că este nevoie de un răspuns în forță din partea autorităților în contextul presiunilor suplimentare create de tarifele americane.

Exporturile au fost mult timp un motor al economiei chineze, în contextul în care un surplus al balanței comerciale de ordinul miilor de miliarde de dolari a susținut creșterea economică în pofida unei crize prelungite în sectorul imobiliar și a unei cererii interne modeste.

În contextul provocărilor externe, Partidul Comunist chinez vrea să facă din consumul intern unul dintre noile motoare de creștere economică a țării. Liderii chinezi au anunțat încă de anul trecut o serie de măsuri de relansare a economiei, în special o reducere a dobânzilor de referință și o majorare a plafonului de îndatorare a administrațiilor locale.

Pericolul firmelor ,,zombie’’ se extinde în economia României CITEȘTE ȘI Pericolul firmelor ,,zombie’’ se extinde în economia României

Pentru întregul an 2025, analiștii intervievați de Reuters mizează pe o creștere de 4,5% a economiei chineze, ceea ce ar însemna o încetinire comparativ cu avansul de 5% înregistrat în 2024, și sub ținta oficială de creștere de aproximativ 5%.

Cu toate acestea, mulți analiști și-au revizuit semnificativ prognozele de creștere pentru acest an din cauza tarifelor vamale americane. Analiștii băncii ANZ și-au revizuit prognozele de creștere pentru economia chineză în acest an, până la 4,2%, de la 4,8%, și pentru 2026 până la 4,3%, de la 4,5%. Analiștii băncii UBS sunt și mai pesimiști, în condițiile în care și-au revizuit prognozele de creștere pentru gigantul asiatic până la 3,4%, de la 4%, plecând de la ipoteza că tarifele sino-americane vor rămâne în vigoare și că Beijingul va introduce stimulente suplimentare

viewscnt
Afla mai multe despre
china
economie