China a avut o creștere economică anuală de 5% pentru 2024, îndeplinindu-și ținta oficială și depășind ușor previziunile economiștilor de 4,9%.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,5% anul trecut, după ce autoritățile au încercat pe toate căile să crească consumul populației. Potrivit datelor oficiale, populația Chinei s-a redus cu aproape 1,4 milioane în 2024, al treilea an consecutiv de scădere. Acest recul demografic subliniază presiunile demografice din cea de-a doua economie a lumii, confruntată cu rate scăzute ale natalității și cu o forță de muncă îmbătrânită, scrie Hotnews.ro.
Prețurile proprietăților rezidențiale au scăzut în cele mai mari orașe din China, dar prețurile caselor noi au crescut în Shanghai.
Piețele au primit bine veștile din China, crescând (indicele CSI 300) cu 0,4%.
Rezultatul din 2024 a fost puțin mai bun decât previziunile analiștilor dintr-un sondaj Reuters, dar mai slab decât creșterea din 2023, când economia sa extins cu 5,2%, scrie Financial Times.
Analiștii au spus că este puțin probabil ca China să atingă o creștere de 5% a PIB anul viitor, invocând provocările macroeconomice ale țării și impactul tarifelor mai mari ale SUA.
„Reducerea creșterii din cauza tarifelor americane ar putea să compenseze mai mult decât relaxarea politicii în curs, pe fondul recesiunii prelungite a proprietăților și al sentimentului încă slab al consumatorilor”, au avertizat analiștii de la Goldman Sachs.
„Se așteaptă ca factorii de decizie să continue să folosească stimulente monetare pentru a stabiliza lucrurile. Aș dori să văd semne că inflația se stabilizează înainte de a fi optimist cu privire la creștere”, a declarat Eric Robertsen, șeful cercetării globale și strateg șef la Standard Chartered, citat de FT.
Rata șomajului urban din China a scăzut ușor în 2024, la 5,1%, potrivit datelor publicate odată cu cifrele PIB.
Rata este cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât în anul precedent, deoarece numărul lucrătorilor migranți care se mută din zonele rurale în orașele din China a crescut ușor, până la 299,7 milioane.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nou record de producție în industria auto din RomâniaVenitul median la nivel național pe cap a fost de 34.707 Rmb (4.737 USD), o creștere nominală de 5,1% față de anul precedent.
La o conferință de presă privind datele, directorul Statisticii din China Kang Yi a spus că anul trecut ar putea fi „descris ca fiind extrem de turbulent, marcat de conflicte geopolitice intense și escaladarea protecționismului comercial”.
El a adăugat: „Efectele adverse ale mediului extern se adâncesc. Pe plan intern, cererea insuficientă persistă”.
Beijingul vede economia ca fiind în tranziție între vechile sale motoare de creștere, în special sectorul imobiliar, care trece printr-o contracție profundă, și noii factori, cum ar fi industriile de înaltă tehnologie.
Kang a spus că „creșterea forței de muncă și a veniturilor” sunt sub presiune și că „răman numeroase riscuri și pericole ascunse”.
„Actualul călcâi al lui Ahile din economia chineză este într-adevăr un consumator ezitant”, a adăugat el. „Toate acestea indică nevoia de mai multe stimulente, în special nevoia de a sprijini puterea de cheltuieli a consumatorilor”, a declarat Frederic Neumann, economist șef pentru Asia la HSBC.