Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea adopta noi măsuri de relaxare monetară în decembrie, a președintele BCE, Mario Draghi, la o conferință de presă, susținută astăzi după ședința de politică monetară.
Potrivit președintelui BCE, încetinirea creșterii economice în statele emergente ar putea afecta negativ redresarea economică și inflația zonei euro.
"În acest context, va trebui să reanalizăm nivelul de adaptare al politicii monetare la ședința de politică monetară din decembrie, când noile proiecții macroeconomice vor fi disponibile", a spus Draghi, citat de MarketWatch.
Draghi a adăugat că BCE este "dispusă și capabilă" să folosească toate instrumentele disponibile, inclusiv reducerea dobânzii la facilitatea de depozit, aflată deja la un nivel negativ.
Totodată, Draghi a reamintit că actualul program de achiziții de active, derulat de BCE, este flexibil și poate fi extins în cazul în care va fi necesar. Programul BCE de relaxare cantitativă aflat în derulare presupune cumpărarea de active, inclusiv obligațiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro lunar, până în septembrie 2016.
Ca urmare a declarațiilor președintelui BCE, euro s-a depreciat puternic în raport cu dolarul, atingând cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Astfel, înainte de începerea discursului lui Draghi, cursul era de 1,1315 dolari pentru un euro și a coborât la 1.1194 dolari pentru un euro la mai puțin de o jumătate de oră de la afirmațiile șefului BCE.
Totodată, randamentele la titlurile de stat din zona euro au fost în coborâre ca urmare a declarațiilor lui Draghi, obligațiunile guvernamentale germane cu maturitatea de 2 ani scăzând la minimul istoric, potrivit Bloomberg.
Banca Centrală Europeană (BCE) a menținut astăzi dobânda de politică monetară la minimul record de 0,05%, nivel la care se află din septembrie 2014, când instituția a redus nivelul dobânzii de la 0,15%.
Totodată, ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit au fost menținute la 0,3%, respectiv -0,2%.