DECIZIE Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete

DECIZIE Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete
scris 29 mar 2022

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat proiectul de lege care reglementează fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum "la negru", autoritățile susținând că proiectul îi sprijină atât pe angajatori, cât și pe prestatori. Persoanele care prestează aceste activități vor fi remunerate prin tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate apoi în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Mesajul este că "vor fi facilitate accesarea serviciilor de către angajatori și remunerarea corespunzătoare a prestatorilor", cu introducerea unei aplicații online, prin reducerea bazei de calcul a contribuțiilor și prin colaborarea cu sistemul bancar și oficiile poștale. 

Profit.ro a anunțat, de anul trecut, intenția Guvernului de a promova un proiect de lege care va reglementa desfășurarea activităților casnice de către un salariat în folosul unei persoane fizice.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

Proiectul fusese adoptat la începutul acestei luni de către Guvern, iar Senatul l-a adoptat în urmă cu două săptămâni. Proiectul a fost asumat de Guvern în cadrul PNRR, fiind un jalon necesar și care trebuie adoptat până la finele lunii martie, pentru obținerea finanțării europene.

Noul sistem va intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2024, timp în care Guvernul va aproba normele de aplicare și va crea platforma de gestioare a noului sistem. Acesta va rămâne însă opțional pentru prestatorii casnici.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Proiectul, în forma finală adoptată de Parlament, prevede condiția ca activitatea casnică să nu fie efectuată în scop comercial și să nu fie efectuată în beneficiul unor terți, adică în calitate de angajat al unei alte persoane. 

Activitatea include: servicii de curățenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Deputații au prevăzut acum că și bonele de la posibilitatea de a desfășura activități plătite prin tichete de activități casnice.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor

Persoanele care desfășoară activități casnice devin astfel asigurați ai sistemului de pensii și de sănătate.

Calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Asta înseamnă tichete în valoare totală de 750 de lei.

Dacă primesc cel mult 50 de tichete de muncă într-o lună calendaristică, ca prestatori casnici, șomerii indemnizați nu pierd indemnizația de șomaj sau beneficiul de venit minim garantat.

De aceste tichete poate beneficia orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani.

Proiectul garantează inclusiv sporirea nivelului de protecție socială sau de protecție a muncii. Astfel, baza de calcul pentru CAS, pentru CASS și pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei. 

Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei (ceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă). 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

Proiectele de acte normative care privesc mediul de afaceri trebuie anunțate ”de îndată” CITEȘTE ȘI Proiectele de acte normative care privesc mediul de afaceri trebuie anunțate ”de îndată”

Prevederile proiectului

Proiectul de lege reglementează desfășurarea activităților casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. Prin activitate casnică se înţelege activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de o persoană fizică în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure, care nu este reglementată prin lege specială.

”(...) activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți. Activitatea include: servicii de curățenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent”, prevede forma finală a proiectului.

Principalele reglementări constau în instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, cumpărate de beneficiar și preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuției de asigurări sociale și a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale.

Această formă simplificată de plată vizează:
- creșterea calității condițiilor de muncă pentru lucrătorii care desfășoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială;
- fiscalizarea activităților casnice;
- descurajarea economiei subterane și tranziția către o piață mai echitabilă a muncii.

În acest fel, se preconizează formalizarea relațiilor de muncă existente, asigurarea protecției sociale a lucrătorilor din aceste domenii și creșterea veniturilor la bugetul de stat.

România începe să distribuie populației pastile de iodură de potasiu. Cine și cum va primi CITEȘTE ȘI România începe să distribuie populației pastile de iodură de potasiu. Cine și cum va primi

Tichetul de activități casnice este un bon valoric destinat plății contravalorii activităților casnice efectuate de către prestatorul casnic și conține elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care permit individualizarea și urmărirea acestuia.

Astfel, la finalul prestării serviciilor stabilite de comun acord, pe baza numărului de ore efectuate şi a negocierii între părţi, beneficiarul casnic va înmâna prestatorului numărul de tichete de activități casnice aferent valorii serviciului prestat.

Tichetele de activități casnice sunt emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se realizează prin intermediul ANOFM, prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, respectiv la agențiile locale și punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau prin Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, ce va putea fi accesibilă de pe dispozitive diferite.

Tichetele de activități casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligația să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale. Tichetul de activități casnice poate fi preschimbat în numerar în maximum 12 luni de la data primirii acestuia de către prestatorul casnic.

Beneficiarul casnic care achiziționează tichete de activități casnice, de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau de la alte unități desemnate în acest scop, suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire și de distribuire al tichetelor fiind suportat de ANOFM. În schimb, beneficiarul casnic are obligația de a valorifica tichetul de activități casnice în 12 luni de la data achiziționării acestuia. În situaţia în care beneficiarul casnic nu utilizează tichetele de activităţi casnice în 12 luni de la achiziţionare, cât este termenul de valabilitate al acestora, are la dispoziţie o perioadă de 30 de zile pentru a le returna agenţiilor de ocupare a forţei de muncă primind valoarea nominală a acestora. În cazul beneficiarilor care au achiziţionat tichete de activităţi casnice în format fizic, pe suport de hârtie, în momentul returnării tichetelor, va primi valoarea nominală a acestora din care se scade costul suportat de agențiile de ocupare a forţei de muncă cu tipărirea și transportul.

Valoarea tichetelor de activități casnice pierdute, deteriorate sau nereturnate în termenul prevăzut de actul normativ nu se restituie beneficiarului sau prestatorului casnic.

Valoarea nominală a unui tichet de activități casnice este de 15 lei, iar prestatorul casnic beneficiază de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat.

Astfel, baza de calcul la care se aplică cota impozitului pe venit, dar și baza de calcul pentru cota contribuției de asigurări sociale este de 50% din valoarea nominală a tichetului de activități casnice. În acest fel, 17,53 % din valoarea nominală a tichetului de activități casnice reprezintă contribuția de asigurări sociale și impozitul pe venit, respectiv 2,63 lei. Regimul fiscal aplicabil tichetelor de activităţicasnice este derogatoriu de la prevederile generale ale Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Reţinerea şi plata contribuției de asigurări sociale conferă prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii.

În situația în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, acesta dobândește calitatea de asigurat, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, prevăzut de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de la data la care a solicitat preschimbarea a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, au mai prevăzut acum deputații.

Managerii estimează o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul CITEȘTE ȘI Managerii estimează o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul

Prestatorul casnic nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, având posibilitatea de a de a se asigura opţional potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dobândind astfel calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Totodată, beneficiarul casnic care a achiziționat și utilizat într-un an calendaristic un număr de cel puțin 600 de tichete de activități casnice poate beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de 50 de tichete de activități casnice, acordate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinație. Aceste tichete de activităţi casnice nu generează venit impozabil pentru beneficiarii casnici şi nu se includ în baza de calcul la verificarea încadrării în plafonul prevăzut la art. 170 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Angajatorii prevăzuţi la art. 3 din Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, au posibilitatea să acorde salariaţilor sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activităţi casnice, suportând valoarea nominală a acestora, în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, după caz. Numărul de tichete şi peridiocitatea acordării acestora se stabileşte de angajatori împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii salariaţilor.

Tichetele de activităţi casnice achiziţionate de angajatori se emit de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă cu indicarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul de activităţi casnice, în calitate de beneficiar casnic şi se eliberează de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora aceștia își au sediul/sediul social sau punctul de lucru. Salariaţii care primesc tichete de activităţi casnice sub formă de primă sau bonus de la angajator datorează impozit pe venit acestea.

De asemenea, angajatorii care achiziţionează şi acordă într-un an calendaristic un număr de cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice pentru acelaşi salariat pot solicita gratuit, în anul următor, un număr de 50 de tichete de activităţi casnice înmulţit cu numărul salariaţilor pentru care au achiziţionat şi acordat cel puţin 600 de tichete în anul anterior şi pe care le pot acorda oricărui salariat pentru care transmite datele personale de identificare în vederea personalizării acestora la rubrica dedicată beneficiarului casnic.

Pentru remuneraţia plătită prestatorului casnic sub formă de tichete de activități casnice sau pentru tichetele de activităţi casnice acordate salariaţilor sub formă de bonus sau primă, beneficiarul şi angajatorul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Noi scumpiri. Cea mai ieftină motorină a sărit de 8,2 lei/l. Benzina poate fi cumpărată și cu 7,7 lei/l CITEȘTE ȘI Noi scumpiri. Cea mai ieftină motorină a sărit de 8,2 lei/l. Benzina poate fi cumpărată și cu 7,7 lei/l

În vederea gestionării datelor cu privire la beneficiari și prestatori casnici, precum și pentru înregistrarea, evidența și plata contribuțiilor și impozitelor datorate de prestatorul casnic, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă gestionează platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice. Astfel, preschimbarea tichetului de activități casnice se realizează în cadrul agențiilor de ocupare de către prestatorul casnic, moment în care acesta este înregistrat în platforma electronică cu datele personale de identificare. De asemenea, la schimbarea tichetului de activități casnice în numerar, agențiile pentru ocuparea forței de muncă rețin și achită prin ”Declaraţia privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“(Declarația 112), potrivit legii, în numele prestatorului casnic contribuția de asigurări sociale și impozitul pe venit datorat de prestatorul casnic și evidențiază în platformă plățile realizate.

Suma alocată statului pentru implementarea acestui proiect, prin PNRR, este de 4.538.000 euro și, conform țintelor asumate de România în PNRR, legea și normele ei de aplicare trebuie aprobate până la finalul primului trimestru din anul 2022.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține dreptul la asigurări de sănătate și la pensie, odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară în mare parte "la negru", vor fi reglementate corespunzător, susținea fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
activitati casnice
parlament
reglementare
tichete