Ritmul de creștere al economiei americane a fost ușor mai rapid în primul trimestru din 2024 decât s-a estimat anterior, în contextul scăderii cheltuielilor de consum, pe fondul dobânzilor ridicate, transmite AP.
Conform datelor revizuite publicate joi de Departamentul american al Comerțului, cea mai mare economie mondială a înregistrat un avans anual de 1,4% în primele trei luni din acest an, după ce cifrele inițiale indicaseră o expansiune de 1,3%. Este cel mai redus ritm de creștere din trimestrul doi din 2022, dar analiștii se așteaptă la redresarea economiei în următoarele luni, datorită solidității pieței forței de muncă, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu doar 1,5%, după ce luna trecută Departamentul Comerțului anunțase un avans de 2%. În precedentele două trimestre se înregistraseră creșteri de peste 3%.
Datele din primul trimestru contrastează cu avansul de 3,4% din ultimele trei luni din 2023. Totuși, raportul publicat joi arată că încetinirea a fost cauzată, în principal, de doi factori: creșterea importurilor și scăderea stocurilor, care nu reflectă obligatoriu situația economică.
Matthew Martin, economist la Oxford Economics, estimează un avans anual de aproximativ 2% în trimestrul doi din 2024, pe fondul creșterii cheltuielilor de consum ale gospodăriilor.
CITEȘTE ȘI Sectoarele logistice și industriale se mențin la un nivel ridicat de cerere pentru tranzacțiile cu proprietăți comercialeȘi rata inflației a scăzut, de la un vârf de 9,1% în 2022, la 3,3%, totuși peste ținta Fed de 2%. Datele vor influența probabil momentul în care Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe reducerea dobânzilor, consideră analiștii.
Până acum, economia americană a dezmințit scenariile pesimiste vehiculate la finele lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor Rezervei Federale.
CITEȘTE ȘI Piața muncii din România după 6 luni. Retailul are cea mai mare nevoie de angajați. "Nu la fel de tentați sunt de opțiunile pe care le au în afara țării."În prezent, SUA performează mult mai bine decât alte economii avansate, grație faptului că firmele și-au refinanțat datoriile, iar consumatorii au profitat de dobânzile mici de dinaintea debutului ciclului de înăsprire a politicii monetare.