Consiliul Concurenței despre vânzarea combinatului ArcelorMittal Galați: Comisia va decide, noi suntem doar consultați

Consiliul Concurenței despre vânzarea combinatului ArcelorMittal Galați: Comisia va decide, noi suntem doar consultați
scris 19 apr 2018

Comisia Europeană este cea care va decide în privința vânzării activelor ArcelorMittal, inclusiv a combinatului din Galați, însă ulterior statul român are pârghii de intervenție și va putea să spună dacă îl acceptă sau nu pe cumpărător, mai ales dacă, din motive legate de securitatea României, cumpărătorul nu este în regulă, a declarat joi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Grupul ArcelorMittal a anunțat săptămâna trecută, într-un comunicat, că a înaintat către Comisia Europeană o propunere de a vinde mai multe unități de producție din Europa, între care și combinatul de la Galați, în vederea finalizării achiziției Combinatului Ilva din Italia, o decizie finală a Comisiei urmând să fie luată până pe 23 mai 2018, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Este un caz care e gestionat de Comisia Europeană. ArcelorMittal vrea să cumpere un combinat mare din Italia. Comisia Europeană spune că, în felul acesta, ArcelorMittal ar deveni prea mare în Europa și atunci ArcelorMittal se oferă să renunțe la anumite active în unele țări din Europa, printre care și Sidex de la noi. Decizia nu e încă luată, dar nici nu mai durează mult. E un caz, pentru că afectează multe state din UE, e un caz pe care îl gestionează UE, nu statele membre, cum e România. Ce implicare putem să avem noi, Consiliul Concurenței, suntem consultați de Comisie”, a declarat joi președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițoiu, la prezentarea raportului pentru 2017.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Înainte de a lua această decizie, Comisia Europeană solicită opinia tuturor autorităților de concurență din UE.

RCS&RDS se pregătește pentru trecerea la tehnologia 5G. Cu Ericsson CITEȘTE ȘI RCS&RDS se pregătește pentru trecerea la tehnologia 5G. Cu Ericsson

”În momentul în care vom avea o opinie formată, o vom comunica Comisiei Europene. Dar, repet, e numai o consultare. Legal, decizia o ia Comisia. E în analiză la noi acum, avem ședință săptămâna viitoare a Comitetului consultativ la Bruxelles și atunci o să ne exprimăm opinia față de Comisie. Sunt importante două lucruri: indiferent ce decizie va lua Comisia, chiar dacă va accepta angajamentele ArcelorMittal, Comisia va insista ca Sidexul să funcționeze bine în continuare”, a afirmat președintele autorității de concurență.

Sensul analizei Comisiei este să nu fie distorsionată concurența în UE prin această tranzacție, subliniază Chirițoiu.

”Ei, dacă spun că ArcelorMittal e prea mare pe piață și trebuie să vândă un activ, se vor asigura că acel activ, în speță Sidex, e vândut unui operator care are capacitate. Și aici interesul Comisiei concordă cu interesul României. Și Comisia Europeană și România își doresc ca acest combinat să funcționeze bine în continuare”, a punctat Chirițoiu.

De asemenea, Comisia Europeană va aproba cumpărătorul combinatului din Galați, dacă se ajunge până acolo, însă statul român are pârghii de intervenție, dacă din motive legate de securitatea României, operatorul nu este în regulă.

”Până săptămâna viitoare vom avea o opinie dacă ni se pare că vânzarea Sidex este necesară pentru aprobarea tranzacției. Asta se va decide săptămâna viitoare. Presupunând că se vor accepta angajamentele, și statul român va putea să spună dacă îl acceptă sau nu pe cumpărător”, a subliniat președintele autorității de concurență.

Compania ArcelorMittal a anunțat că în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia) a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor.

Potrivit comunicatului transmis de companie, pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Galați, România; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg; Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia.

"Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale și aprobării Comisiei Europene dar și al concluziilor informărilor și proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale și cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiționată de finalizarea achiziției Ilva de către ArcelorMittal. Se așteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018", se mai spune în comunicatul ArcelorMittal.

Grupul ArcelorMittal încearcă să cumpere cel mai mare combinat din Europa, dar dacă se va stabili că astfel va avea o poziție dominantă în UE , ar putea fi obligat să vândă unele unități deținute în prezent, motiv pentru care a întocmit această listă trimisă Comisiei Europene.

În ultimii ani Combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
arcelormittal