Comisia Europeană aprobă reintroducerea de către România a schemei menite să sprijine companiile, în contextul războiului

Comisia Europeană aprobă reintroducerea de către România a schemei menite să sprijine companiile, în contextul războiului
scris 27 ian 2023

Comisia Europeană a decis că reintroducerea de către România a schemei de ajutor menită să sprijine companiile în contextul invadării Ucrainei de către Rusia este în linie cu Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, și modificat în iulie 2022 și în 28 octombrie 2022, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema constituie o reintroducere a măsurilor pe care le-a aprobat inițial Comisia Europeană în septembrie 2022 și care au expirat la 31 decembrie 2022. Conform schemei, sprijinul public se acordă sub forma garanțiilor la noi împrumuturi și granturi directe, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Restricții la indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Restricții la indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri

România a notificat o serie de amendamente la schema originală, mai ales: o creștere generală a bugetului cu până la 695 milioane de euro (3,4 miliarde de lei), reintroducerea schemei până la 31 decembrie 2023 și o majorare a plafonului maxim de ajutor pentru granturile directe, în linie cu Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, așa cum a fost modificat în 28 octombrie 2022.

Obiectivul reintroducerii măsurilor este asigurarea unui nivel suficient de lichidități disponibil companiilor afectate de perturbările din economie provocate de actuala criză geopolitică.

Comisia Europeană consideră că schema României, așa cum a fost reintrodusă, continuă să fie în linie cu condițiile stabilite în Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat. În special în ceea ce privește garanțiile la împrumuturi, ajutorul va acoperi garanțiile la împrumuturi cu o scadență și o mărime limitată, iar primele pentru garanții respectă nivelul minim stabilit în Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat.

În privința granturilor directe, ajutorul nu va depăși 250.000 euro per beneficiar activ în producția primară de produse agricole, 300.000 per beneficiar activ în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, și două milioane de euro per beneficiar activ în toate celelalte sectoare.

Sprijinul conform schemei va fi acordat nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
companii
schema de ajutor