Comisia Europeană a redus puternic estimarea de creștere pentru economia României în acest an, de la 3,2% la 2,2%.
Astfel, economia României va încetini la 2,2% în 2023 din cauza inflației ridicate care limitează veniturile disponibile reale, a condițiilor financiare stricte și a cererii externe mai scăzute, se estimează în prognoza de toamnă a Comisiei Europene.
În 2024, creștere economică ar urma să accelereze la 3,1%.
CITEȘTE ȘI Diminuarea inflației lasă loc unei reveniri economice fragile în Europa de Est
În condițiile unei inflații de bază persistente, se preconizează că scăderea inflației globale se va intensifica abia în 2024 și 2025, în condițiile în care inflația CORE va persista. Totodată, se preconizează că piața forței de muncă va rămâne caracterizată de o cerere ridicată, în pofida creșterii economice mai slabe, menținând creșterile salariale la un nivel ridicat. Deficitul bugetar este estimat la 6,3% din PIB în 2023, înainte de a scădea la 5,3% în 2024 și la 5,1% în 2025, datorită măsurilor de consolidare fiscală care urmează să fie puse în aplicare în ianuarie 2024. Se preconizează că ponderea datoriei în PIB va ajunge la 50,5% în 2025.
Creșterile robuste ale salariilor și pensiilor susțin creșterea consumului privat, iar consumul guvernamental va înregistra, de asemenea, o creștere.
Pe parcursul anului 2023, încrederea mediului de afaceri, vânzările cu amănuntul și serviciile au pierdut un impuls semnificativ, iar producția industrială s-a deteriorat în continuare, notează Comisia. După o creștere susținută a PIB-ului real de 4,6% în 2022, se preconizează că în 2023 creșterea va încetini la 2,2%, deoarece condițiile de finanțare stricte, dezinflația relativ lentă și creșterea atenuată a partenerilor comerciali își pun amprenta asupra producției.