Comisia Europeană a decis activarea cadrului de supraveghere consolidată în Grecia, prin intermediul căruia creditorii europeni se vor asigura că autoritățile elene pun în aplicare reformele convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistență financiară externă, care se va încheia oficial luna viitoare.
“Supravegherea consolidată constituie un cadru robust de supraveghere ulterioară aplicării programului, care va permite o monitorizare atentă a situației economice, fiscale și financiare, precum și a evoluției acesteia în Grecia. Activarea sa a fost considerată oportună din cauza caracterului de durată a crizei cu care a fost confruntată Grecia, din cauza îndatorării țării, a necesității de a pune în aplicare în mod continuu reforme structurale pentru a genera o redresare economică durabilă, precum și din cauza vulnerabilităților restante”, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.
Grecia va încheia pe 20 august cel de-al treilea program de asistență financiară convenit cu Comisia Europeană, Mecanismul European de Stabilitate (MES) și Fondul Monetar Internațional (FMI). Creditorii internaționali au pus la dispoziția țării 86 miliarde de euro în cadrul programului, din care au fost accesate până în prezent aproape 47 miliarde de euro. O tranșă finală, în sumă de 15 miliarde de euro, a fost aprobată de liderii din zona euro la reuniunea din 21-22 iunie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În total, prin cele trei programe de finanțare externă derulate în ultimii 8 ani, Grecia a beneficiat de ajutor financiar de peste 241 miliarde de euro, bani în schimbul cărora s-a angajat să implementeze mai multe pachete de măsuri economice și sociale.
“Grecia este acum capabilă să stea pe propriile-i picioare; aceasta nu înseamnă că trebuie să stea singură (…) Supravegherea consolidată nu reprezintă un al patrulea program: nu implică angajamente sau condiții noi. Este un cadru general menit să sprijine finalizarea și punerea în aplicare a reformelor în curs. De ce este atât de important? Deoarece redresarea Greciei nu este un eveniment: este un proces”, a spus, în comunicat, Pierre Moscovici, comisarul UE pentru afaceri economice și financiare.
Cadrul de supraveghere consolidată prevede misiuni de evaluare trimestriale în Grecia, “cu scopul de a identifica riscurile din timp și de a permite adoptarea de măsuri pentru abordarea acestor riscuri într-un stadiu incipient”. Comisia va publica rapoarte trimestriale cu privire la constatările sale adresate Parlamentului European, Parlamentului Elen și Grupului de lucru pentru Eurogrup/Comitetului economic și financiar.
Totodată, vor fi întreprinse acțiuni de supraveghere consolidată de către Comisie împreună cu Banca Centrală Europeană (BCE), MES și, dacă este cazul, cu FMI. De asemenea, de la sfârșitul programului său de sprijin pentru stabilitate la data de 20 august, Grecia va fi pe deplin integrată în cadrul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice și sociale.