Ciucă anunță cât a crescut PIB-ul - ”o performanță guvernamentală”

Ciucă anunță cât a crescut PIB-ul - ”o performanță guvernamentală”
scris 26 ian 2023

Creșterea nominală a PIB-ului României a fost în 2022 de 49 miliarde euro față de anul anterior, ajungându-se la echivalent a 1.427 miliarde lei, peste prognoza oficială, de 1.396 miliarde lei, a anunțat premierul Ciucă. Creșterea PIB-ului este astfel de 4,9% față de 4,6% cât fusese estimat, a mai arătat prim-ministrul, care în acest context a afirmat că astfel ”s-a reușit o performanță guvernamentală”.  

Ultimele date indicau că Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali, cu 1,2% în trimestrul III, față de trimestrul II, la 355,809 miliarde lei prețuri curente, iar față de același trimestru din anul 2021 PIB a înregistrat o creștere cu 3,8% pe seria brută și de 4,6% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii (2), publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News

Datele i-au fost furnizate acum premierului Ciucă, înainte de ședința de guvern, de la Comisia Națională de Prognoză.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Valoarea nominală a produsului intern brut în anul 2022, creșterea acestuia, este una semnificativă și aici doresc să subliniez că, în comparație cu anul 2021, avem o creștere în valoare nominală a produsului intern brut de aproximativ 50 miliarde euro, mai exact 49 miliarde euro.

Este o creștere semnificativă - creșterea din anul 2022 este egală cu valoarea produsului intern brut în anul 2002. În condițiile pe care le știm cu toții, în situațiile de criză de care a trebuit să ne ocupăm împreună, s-a reușit o performanță guvernamentală prin care, de la o estimare de aproximativ 1.396 miliarde, să realizăm 1.427 miliarde (lei - n.r.). Practic, și estimarea a fost depășită cu aproximativ 8,5 miliarde euro, ceea ce înseamnă că a existat o activitate susținută la nivelul fiecărui minister, a existat o activitate la nivelul economiei românești”, a afirmat premierul. 

Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: România nu mai e o țară săracă, dar are cel mai slab rating din UE după Grecia și costuri mari de finanțare. Reducerea deficitului bugetar este obligatorie CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitru, Raiffeisen Bank: România nu mai e o țară săracă, dar are cel mai slab rating din UE după Grecia și costuri mari de finanțare. Reducerea deficitului bugetar este obligatorie

Ulterior, premierul a ținut să mulțumescă tuturor celor cu care a avut dialog, fără a spune care sunt aceștia, menționând însă că Guvenrul va menține ”această coordonare directă cu mediul de afaceri, antreprenori români, indiferent de dimensiune, astfel încât să avem certitudinea că le punem la dispoziție predictibilitatea și credibilitatea necesară să continue să investească, să continue să se dezvolte și să facem în așa fel încât capitalul romanesc să poată să dobândească mai multă consistență, să crească și să devină un competitor de același nivel cu cel al investitorilor străini”.  

Ciucă a menționat ”rolul pe care investițiile străine l-au avut în economia românească în anul 2022” și a insistat pe eficiența absorbției fondurilor europene în 2022, care au ajuns la 11, 3 miliarde euro și au contribuit la creșterea economică în anul 2022.

Premierul a mai menționat că economia României va avea o creștere de 2,8% în 2023, conform Comisiei de Prognoză, Guvernul dorind să ajungă la o absorbție de minimum 90% a fondurilor europene din exercițiul financiar european 2014-2020.

PROFIT NEWS TV Fondatorul Zitec, critică proiectul de cloud guvernamental: Se dorește eliminarea firmelor românești. Va distruge piața CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Fondatorul Zitec, critică proiectul de cloud guvernamental: Se dorește eliminarea firmelor românești. Va distruge piața

Potrivit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, creșterea PIB-ului cu 49 miliarde euro, care este mai mare decât cea din ultimii doi ani cumulați, reflectă efortul guvernamental direct, de stimulare a economiei, prin investiții din fonduri europene și de la buget, efort care a crescut de 2% din PIB la 6% din PIB, la care se adaugă creditul fiscal de 4,7% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
creștere
nominal
49 miliarde
ciucă
guvern