China schimbă modul de calcul al PIB-ului și adaugă alte 120 de miliarde de euro la mărimea economiei chineze

China schimbă modul de calcul al PIB-ului și adaugă alte 120 de miliarde de euro la mărimea economiei chineze
scris 5 iul 2016

Biroul Național de Statistică (BNS) din China a anunțat marți că a introdus unele modificări cu privire la modul de calcul al Produsului Intern Brut, astfel că a revizuit în sus cu 120 de miliarde de euro cifrele privind valoarea economiei chineze în 2015, o modificare care nu face decât să alimenteze scepticismul cu privire la fiabilitatea datelor statistice furnizate de autoritățile chineze, informează AFP.

Într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, Biroul Național de Statistică a explicat că a început să utilizeze o nouă metodologie "care reflectă mai bine contribuția inovației la creșterea economică". Practic, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare (R&D) ale companiilor vor fi calculate ca făcând parte din formarea de capital fix și nu ca parte din consumul intermediar.

Urmărește-ne și pe Google News

Biroul Național de Statistică (BNS) va utiliza noua metodologie pentru calcularea PIB-ului începând de acum înainte dar a revizuit și cifrele anuale începând din 1952. În consecință, datele privind PIB-ul Chinei au fost modificate ușor ca urmare a noii metodologii. De exemplu, în 2015 ritmul de creștere înregistrat de economia chineză a fost cu 0,04 puncte procentuale mai mare decât se estima anterior.

BNS a introdus și în luna septembrie a anului trecut o modificare a metodologiei, care vizează calcularea PIB-ului pentru fiecare trimestru independent și nu pe o bază cumulată de la începutul anului, ceea ce a condus la noi revizuiri. O nouă modificare a modului de calcul nu va risipi îndoielile care planează asupra statisticilor guvernamentale chineze cu privire la creșterea economică.

Autoritățile chineze publică cifrele privind PIB-ul la doar două săptămâni după sfârșitul fiecărui trimestru, o rapiditate dezarmantă având în vedere mărimea economiei chineze, a doua economie a lumii, iar cifrele la nivel național nu corespund cu totalul cifrelor distincte pe provincii și regiuni. Unii analiști acuză Beijingul că umflă cifrele, iar creșterea economică a Chinei ar putea fi mai mică decât cifrele oficiale. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
china
pib