China ar urma să anunțe luni o creștere economică de 6,6% pentru 2018, cea mai lentă din ultimii 28 de ani, din cauza cererii interne în scădere și a tarifelor americane, ceea ce va amplifica presiunile ca Beijingul să adopte noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire accentuată, potrivit analiștilor, transmite Reuters.
Semnele tot mai numeroase de slăbiciune a economiei chineze, care în ultimul deceniu a generat aproape o treime din creșterea economiei mondiale, sporesc îngrijorările legate de riscurile globale și au un efect negativ asupra profiturilor unor companii, de la Apple la marii producători auto, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul chinez a promis noi măsuri de susținere a economiei în acest an, pentru a reduce riscul unor pierderi majore de locuri de muncă, dar a exclus ”un val” de stimulente similar cu măsurile adoptate în trecut, care au amplificat creșterea PIB dar au lăsat în urmă un munte de datorii.
Anliștii anticipează o creștere de 6,4% a celei de-a doua economii a lumii în trimestrul al patrulea, față de aceeași peerioadă a anului trecut, sub ritmul de 6,5% consemnat în trimestrul al treilea și similar cu avansul de la începutul anului 2009, în timpul crizei financiare mondiale.
Pe ansamblul anului 2018, creșterea economică ar fi fost de 6,6%, cea mai scăzută din 1990 și sub ritmul de 6,8% înregistrat în 2017.
Noile măsuri de stimulare vor avea nevoie de timp să își facă efectul, astfel că analiștii anticipează că situația se va înrăutăți, înainte de a se îmbunătăți, iar creșterea economică va încetini în acest an la 6,3%. Unii analiști consideră deja că ritmul de creștere este mult mai lent decât sugerează datele oficiale.
Chiar și în situația în care China și Statele Unite vor conveni un acord comercial în cadrul negocierilor actuale, analiștii afirmă că acesta nu va fi o soluție generală pentru economia chineză, dacă Beijingul nu va reuși să stimuleze investițiile și cererea de consum.