Producătorul de energie CET Govora, aflat în insolvență, și polonezii de la Ciech Soda au încheiat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, valoarea totală a acestuia fiind de 360 milioane euro, a anunțat luni Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora.
Contractul acoperă cheltuielile de funcționare ale CET Govora și nu vor exista probleme în furnizarea de apă caldă și căldură în Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Călimănești-Căciulata, scrie News.ro.
Remus Borza, administratorul judiciar al companiei în insolvență CET Govora, a denunțat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august. Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preț cu mult sub costul de producție.
„Administratorul judiciar Euro Insol a obținut pentru CET Govora o creștere de preț de peste 35% pentru aburul industrial, de la prețul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 și 13 bari și 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a anunțat luni administratorul judiciar al CET Govora.
Prețul se aplica pentru primii doi ani de contract, respectiv până la finalul anului 2018, urmând ca începând cu 2019 părțile să negocieze o formulă de preț care să includă costurile de producție înregistrate de CET Govora.
„Veniturile suplimentare pe care le generează noul contract încheiat între CET Govora și Ciech Soda vor permite furnizorului de agent termic să investească în următorii ani peste 48 milioane euro în instalații de desulfurare, denoxare și evacuare slam, investiție obligatorie în conformitate cu dispozițiile legale în domeniul protecției mediului”, precizează Euro Insol.
Oficialii administratorului judiciar spun că CET Govora are astfel asigurate sumele necesare acoperirii cheltuielilor de funcționare, „fapt care garantează că nu vor exista probleme în furnizarea de apă caldă și căldură către populația și instituțiile publice din Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești și Călimănești-Căciulata”.
De asemenea, veniturile suplimentare asigură și continuitatea livrărilor de energie electrică și abur industrial către cei doi mari parteneri strategici ai CET Govora, Oltchim SA și Ciech Soda, precizează administratorul judiciar.
„Toate măsurile luate de administratorul judiciar Euro Insol pentru maximizarea veniturilor CET Govora, cum ar fi renegocierea tuturor contractelor comerciale și redimensionarea organigramei, au generat în primele 6 luni de la deschiderea procedurii CET Govora creșteri de venituri de peste 30 milioane lei”, arată Euro Insol.
CET Govora a intrat în insolvență pe 9 mai 2016, înregistrând pierderi cumulate de 232,8 milioane lei și datorii de 397,6 milioane lei.
Rezultatele financiare negative ale producătorului de utilități energetice au fost determinate de vânzarea sub cost în ultimii zece ani a energiei electrice și termice către cei doi mari consumatori de pe platforma industrială Râmnicu Vâlcea, respectiv Oltchim și Ciech Soda.
CET Govora este producător și distribuitor de energie termică - apă caldă de consum și încălzire centralizată - în orașele Râmnicu Vâlcea, Baile Olănești și Călimănești-Căciulata. Compania este deținută de Consiliul Județean Vâlcea.
Compania Uzinele Sodice Govora, redenumită Ciech Soda România SA, este controlată de grupul polonez Ciech Chemical Group.