Majoritatea românilor consideră că de darea în plată ar trebui să poată beneficia doar debitorii care nu mai pot plăti ratele și care au o singură casă, potrivit unui sondaj IRSOP, comandat de Asociația Română a Băncilor (ARB). Bancherii au testat și reacția populației la efectele anticipate de ei după aplicarea legii și au aflat că, paradoxal, tinerii sunt cel mai puțin impresionați de perspectiva limitării creditării, a creșerii avansului și a dispariției Primei Case, comparativ cu alte categorii. Mai mult, aproape 60% dintre români sunt siguri că nu vor avea deloc nevoie de un credit pentru îmbunătățirea locuinței în următorii 5 ani.
Rezultatele sondajului IRSOP, cel puțin cele selectate spre a fi comunicate public astăzi, de ARB, confirmă susținerea publică față de câteva dintre argumentele ridicate de bancheri împotriva formei actuale a legii privind darea în plată. Ca la orice sondaj de opinie, rezultatele sunt influențate și de felul în care sunt formulate întrebările, precum și de selecția subiectivă a aspectelor supuse aprecierii repondenților.
Românii se pronunță clar pentru protejarea debitorilor în nevoie, care nu-și mai pot plăti ratele. La întrebarea generală “Considerați că e bine să existe o lege care să ajute oamenii care au luat un credit și nu mai pot face față?“, 89% dintre respondenți au spus “Da“, cu un procentaj chiar mai ridicat, de 95% în rândul tinerilor sub 35 de ani, și doar 11% “Nu“.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru aspecte particulare ale legii, întrebările includ fie informații de context “ajutătoare“, cum ar fi faptul că e vorba de prevederi care “crează în prezent discuții contradictorii“, fie implicații cu un grad nedefinit de certitudine (“Sunt semnale că dacă se aprobă legea, investitorii străini ar putea ocoli România (...) programul Prima Casă va dispărea pentru că statul nu va mai avea ce garanta (...) se va limita accesul oamenilor la credit).
Prin contrast, lipsită de context și de informații suplimentare este prezentată situația debitorilor care ar putea să dea în plată casa pur și simplu pentru că „nu vor” (fără descrierea motivației legate de scăderea valorii garanției acceptate de bancă atunci când a acordat creditul), respondenților cerându-li-se să spună dacă și aceștia trebuie protejați de lege la fel ca debitorii care “nu pot” plăti. O întrebare despre asumarea riscului garanției lipsește, fiind considerată, probabil, prea complicată pentru a fi adresată populației.
Alte întrebări solicită respondenților să opteze între protecția prin dare în plată a casei și o variantă ideală, inexistentă în mod real în prezent, care sugerează că debitorii în nevoie ar putea scăpa aproape garantat de executarea casei (“o lege care să oblige banca să negocieze cu dvs. o soluție convenabilă ca să rămâneți cu casa”). Populația se pronunță în proporție covârșitoare în favoarea celei din urmă.
O măsură a gradului precar de informare în domeniu o dă, de altfel, chiar răspunsul românilor întrebați dacă au auzit măcar de legea dării în plată: 45% nu știu că există așa ceva. O explicație ar putea fi și faptul că întrebarea în sine conține informații eronate: “Un grup din Parlament vrea să inițieze o lege intitulată Legea Dării în Plată. Ați auzit de această lege?” O inadvertență și o defazare în timp puțin explicabilă pentru un sondaj comandat de o asociație bancară, perfect conștientă că în perioada sondajului (28 martie-1 aprilie), legea nu se mai afla de mult în faza inițierii ipotetice de către un grup de parlamentari, ci fusese deja votată de ambele camere ale Parlamentului, unde s-a întors pentru a fi modificată la solicitarea președintelui țării.
Sondajul inlude și o secțiune care ar fi putut fi interesantă și utilă nu doar pentru public, ci și pentru bancheri, pentru a ști cum să reducă nemulțumirile clienților și ale publicului în general: “Opinia despre bănci“. Întrebările ratează însă șansa de a identifica punctele unde băncile au greșit și locurile în care publicul are așteptări de îmbunătățire (cel puțin cele selectate de ARB pentru a fi comunicate public).
Respondenților li se face un test de cultură generală, pentru a arăta cunoașterea faptului că împrumuturile sunt date și din banii deponenților, că aceștia sunt în pericol când băncile au pierderi și li se dă șansa să spună dacă “în general, pentru economia țării, băncile sunt foarte necesare, necesare, nu prea necesare sau deloc necesare?” Eșantionul reprezentativ de 1.016 persoane a trecut cu brio testul, răspunzând corect, conform manualului de economie din liceu, că băncile sunt necesare, în general, economiei și că din depozite băncile dau credite. Doar 32%, însă, au fost de acord că statul ar avea și el de pierdut dacă se ceartă cu băncile, un sfert din populație considerând că dintr-o astfel de situație tensionată statul ar ieși chiar în câștig.
Va prezentăm mai jos întrăbările și răspunsurile sondajului, așa cum au fost ele comunicate de Asociația Română a Băncilor:
ÎNCREDEREA ÎN ECONOMIE
“Dvs. cum vedeți situația economică din România în viitorul apropiat – va merge mult mai bine, mai bine, mai rău sau mult mai rău?”
Mult / mai rău: 68%, din care:
-18-34 ani: 53%
-35-54 ani: 69%
-55+ ani: 77%
-Persoane inactive: 73%
Mult / mai bine: 32%, din care:
-18-34 ani: 47%
-Educație superioară: 45%
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ghid oficial al Finanțelor pentru firme și persoane fizice: Cum plătim impozitul pe clădiriINVESTIȚII PENTRU LOCUINȚĂ
“În următorii 5 ani aveți intenția să îmbunătățiți condițiile în care locuiți … adică să cumpărați o locuință nouă sau să faceți îmbunătățiri, modernizări, orice?”
DA: 48%, din care:
-18-34 ani: 74%
-35-53 ani: 54%
-Persoane active: 58%:
NU: 52%
NEVOIA DE CREDIT
“În următorii 5 ani credeți că s-ar putea să aveți nevoie de un credit pentru îmbunătățirea locuinței, nu știți încă, sau sunteți sigur că n-o să aveți nevoie?”
Da / nu știe încă: 41%, din care
-18-34 ani: 65%
-35-54 ani: 47%
-55+ ani: 20%
Sigur că nu are nevoie: 59%
LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ
“Un grup din Parlament vrea să inițieze o lege intitulată Legea Dării în Plată. Ați auzit de această lege?”
DA: 55%, din care
-18-34 ani: 36%
-Au credit: 62%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 52%
-Vor credit: 51%
NU: 45%
SPRIJINIREA DEBITORILOR CU DIFICULTĂȚI
“Această lege e pentru cei care au luat un credit pentru casă/teren sau un credit de nevoi personale garantat cu locuința și au dificultăți să-și plătească ratele sau nu mai vor să plătească ratele. Considerați că e bine să existe o lege care să ajute oamenii care au luat un credit și nu mai pot face față?”
DA: 89%, din care
-18-34 ani: 95%
-Au credit: 87%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 91%
-Vor credit: 95%
NU: 11%
DESFIINȚAREA CONTRACTULUI SAU BUNĂ ÎNȚELEGERE?
“Legea Dării în Plată urmează să dea dreptul celor care au dificultăți, să meargă la bancă să le dea casa din proprie inițiativă și să scape de credit. Adică, omul desființează contractul cu banca, fără acordul băncii, ca să nu mai plătească. Această prevedere creează în prezent discuții contradictorii. Ați dori o asemenea lege care să prevadă desființarea unui contract semnat cu banca și renunțarea la casă, sau o lege care să oblige băncile să negocieze o soluție în bună înțelegere, ca omul să-și păstreze casa?”
Bună înțelegere și păstrarea casei: 94%, din care
-18-34 ani: 94%
-Au credit: 91%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 95%
-Vor credit: 97%
Desființarea contractului și renunțarea la casă: 6%
CITEȘTE ȘI Iohannis face curățenie: Obligă 14 ambasadori să își facă bagajele și să revină în țarăCEDAREA SAU PĂSTRAREA CASEI
“De exemplu, dacă dvs. ați fi în situația să nu puteți plăti rata, ați prefera să existe o lege care să oblige banca să preia casa dvs. sau o lege care să oblige banca să negocieze cu dvs. o soluție convenabilă ca să rămâneți cu casa?”
Să oblige banca să negocieze o soluție și păstrarea casei: 96%, din care
-18-34 ani: 97%
-Au credit: 93%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 96%
-Vor credit: 96%
Să oblige banca să preia casa: 4%
BENEFICIARII LEGII
“Să presupunem că se dă o lege care obligă banca să preia casa. Există oameni care nu mai pot plăti ratele și există oameni care pot plăti dar nu mai vor să plătească. Considerați că cei care pot plăti dar nu mai vor trebuie să beneficieze și ei de lege, sau numai cei care nu pot plăti?”
Numai cei care nu pot: 77% , din care
-18-34 ani: 77%
-Au credit: 84%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 79%
-Vor credit: 74%
Și cei care pot dar nu vor: 20%
Nu știu: 4%
BENEFICIARII LEGII
“Există oameni care au o singură casă în care stau și au dificultăți de a plăti, și oameni care și-au cumpărat mai multe case pe credit și au dificultăți de a plăti. Considerați că cei care și-au cumpărat mai multe case/terenuri și au dificultăți trebuie să beneficieze și ei de lege sau numai cei care au o singură casă și au dificultăți?”
Numai cei care au o singură casă: 81%, din care
-18-34 ani: 70%
-Au credit: 75%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 79%
-Vor credit: 73%
Și cei care și-au cumpărat mai multe case: 19%
CITEȘTE ȘI FOTO Filmările gratuite la "Casa Poporului", triate de parlamentari: BBC și Michael Portillo - respinși, cineaști bulgari - acceptațiREACȚIA BĂNCILOR
“Dacă se dă o lege care obligă băncile să rupă contractul și să preia casele, băncile vor suferi pierderi pentru că nu-și mai recuperează creditele date și vor avea mai puțini bani ca să dea credite. Considerați că băncile vor asista pasiv la o lege care le provoacă pierderi sau vor lua măsuri ca să evite pierderile?”
Vor lua măsuri: 94%
Vor asista pasiv: 3%
Nu știu: 3%
PRIMA CASĂ
“În prezent există un program Prima Casă prin care oamenii pot lua un credit imobiliar mai ușor cu un avans mai mic și dobândă mai mică, pentru că statul garantează creditul. Sunt semnale că dacă se dă legea, programul Prima Casă va dispărea, pentru că statul nu mai are ce să garanteze, dacă omul scapă de credit dând casa la bancă. În aceste condiții, dvs. ați fi de acord sau nu ați fi de acord cu legea propusă?”
Nu sunt de acord cu legea: 65%, din care:
-18-34 ani: 61%
-Au credit: 63%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 64%
-Vor credit: 65%
De acord cu legea: 31%
Nu știu: 4%
LIMITELE CREDITĂRII
“Sunt deja semnale clare că dacă se dă legea care obligă băncile să preia casele, băncile vor crește avansul la credite și astfel se va limita accesul oamenilor la credit. În aceste condiții, dvs. ați fi de acord sau nu ați fi de acord cu legea propusă?”
Nu sunt de acord cu legea: 53%, din care
-18-34 ani: 47%
-Au credit: 53%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 52%
-Vor credit: 46%
De acord cu legea: 38%
Nu știu: 9%
CE VOR FACE INVESTITORII STRĂINI
“Sunt semnale că dacă se aprobă legea, investitorii străini ar putea ocoli România din cauza faptului că statul dă legi care anulează contracte comerciale ferme semnate de bună voie între bănci și cetățeni. În aceste condiții, dvs. ați fi de acord sau nu ați fi de acord cu legea propusă?”
Nu sunt de acord cu legea: 60%, din care:
-18-34 ani: 57%
-Au credit: 55%
-Vor îmbunătățirea locuinței: 57%
-Vor credit: 56%
De acord cu legea: 35%
Nu știu: 5%
OPINIA DESPRE BĂNCI
“Considerați că, în general, pentru economia țării, băncile sunt foarte necesare, necesare, nu prea necesare sau deloc necesare?”
Foarte / necesare: 85%, din care:
-18-34 ani: 82%
-35-54 ani: 86%
-55+ ani: 85%
Nu prea / deloc necesare: 15%
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Raiffeisen invocă o creanță de peste 2 mld lei la Astra. Asigurătorul a vândut băncii 12.000 de polițe pentru crediteCE OBȘINE STATUL DIN CONFLICTUL CU BĂNCILE
“În general, dacă între stat și bănci s-ar ajunge la o situație tensionată, considerați că statul român are de câștigat, are de pierdut sau nici nu câștigă, nici nu pierde din această situație?”
Nici nu pierde / nici nu câștigă: 38%
Statul pierde: 32%
Statul câștigă: 25%
Nu știu: 5%
CINE RISCĂ DACĂ BĂNCILE AU PIERDERI?
“Dacă băncile dau credite și nu-și mai recuperează banii, considerați că riscul e numai al băncii sau și al băncii și al oamenilor care au bani depuși în bancă?”
Și al băncii și al deponenților: 87%
Numai al băncii: 12%
Nu știu: 1%
DIN CE SURSĂ PROVIN BANII PENTRU CREDITE
“Din câte cunoașteți, banca dă credite în principal din banii băncii sau în principal din banii deponenților?”
Banii deponenților: 77%
Banii băncii: 11%
Nu știu: 12%
CINE SUPORTĂ PIEDERILE BĂNCII
“Dacă printr-o lege a dării în plată, băncile pierd bani, considerați că aceste pierderi vor fi suportate numai de bănci sau și de populație în general?”
Bănci și populație: 86%
Numai de bănci: 12%
Nu știu: 2%