1 iulie 2024 vine cu creșterea accizelor la carburanți și implicit cu majorarea prețului benzinei și motorinei. Vor crește și facturile la gaz, pentru că se vor majora tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale. Se va majora de la 16% la 70% și impozitul pentru sumele neidentificate. În plus, la e-Factura se va aplica noua amendă de 15% din valoare.
Printre modificările fiscale care intră în vigoare de astăzi se numără și creșterea salariului minim brut garantat în plată la 3.700 lei, majorarea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei, arată Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Crește salariul minim brut pe țară
Salariul minim se majorează la 3.700 lei brut prin HG 598/2024. Precizăm că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă. Prin umare, un angajat plătit astfel va primi 2.363 de lei în mână (adică suma netă).
Ministerul Muncii spune că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9 % din numărul total de salariați activi.
De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 salariați.
Creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare.
Cei din construcții rămân cu 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel are mână 3.196 lei. În ceea ce privește agricultura și industria alimentară, salariul minim este de 3.436 lei brut, ceea ce se traduce într-un net de 2.396 lei.
Legat de majorarea salariului minim, trebuie precizat că amenzile de circulație – care se raportează la acesta – nu vor crește, a decis Guvernul. Astfel, punctul de amendă rămâne 165 lei până la finalul anului.
CITEȘTE ȘI Windows 11 salvează documentele pe OneDrive fără acordul utilizatorilor Scumpiri la benzină și motorină
Tot de la 1 iulie 2024, acciza la carburanți crește. Prin urmare, vom vedea o majorare a prețurilor la benzină și motorină.
Astfel, benzina ar urma să se scumpească cu 43 bani pe litru, iar motorina cu 39 bani/litru.
Creșterea accizei la carburanți de la 1 iulie se va reflecta imediat în prețurile de la pompă, a precizat Radu Căprău, director de rafinare și marketing în cadrul OMV Petrom, cea mai mare companie de pe această piață.
„Politica de prețuri pe care am practicat-o întotdeauna este să ținem cont de cotațiile, accizele și costurile operaționale. În ceea ce privește acciza, întotdeauna vedem imediat în preț modificările de acciză”, a spus Căprău într-o conferință de presă, întrebat dacă OMV Petrom va implementa într-o singură tranșă sau treptat creșterea accizei.
Prețul benzinei standard era vineri de 7,06 lei, astfel că la un rezervor de 50 litri un plin costa 353 lei. Dacă am adăuga majorarea prețului cu noua acciză, plinul ar ajunge la 374,5 lei. Atenție, creșterea este calculată în funcție de prețul de vineri.
În cazul motorinei standard, la un preț de 7,19 lei/litru, plinul ajungea la 359,5 lei vineri la prânz. După creșterea accizei, plinul ar ajunge la 379 lei.
Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2024, prețul a crescut cu 29 bani pe litru la benzină și cu 26 bani pe litru la motorină.
Impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată a urcat la 70%
Impozitul pe veniturile a căror sumă nu a fost identificată se majorează de luni, 1 iulie 2024, de la 16% la 70%.
Acest nou procent se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată.
CITEȘTE ȘI Carlyle, principalul acționar al BSOG, se extinde în Egipt, Italia și CroațiaAșadar, dacă anumite persoane s-au afla până acum în control, dar primesc decizia de impunere după 1 iulie, vor plăti 70%.
Cu alte cuvinte, dacă unele persoane au făcut averi din evaziune, este clar că acei bani nu pot fi justificați și identificați. Cum ANAF nu are dovezi că acei bani au fost obținuți altfel, ci doar niște suspiciuni, va merge pe logica: Nu te-am prins când ai făcut banii, dar îți iau acum 70%.
e-Factura și amenda de 15%
e-Factura intră într-o nouă etapă de la 1 iulie 2024. Practic, factura pe care firmele trebuie să o ia în considerare este doar cea transmisă prin sistemul RO e-Factura. Cu alte cuvinte, dacă o firmă a primit o factură prin email sau fizic, pe hârtie, ea nu este considerată factură.
Astfel, o problemă mare va fi pentru firmele sau persoanele fizice care primesc o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează. Atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.
Legat de termenul stabilit, trebuie precizat că de la 1 iulie 2024 termenul pentru transmiterea în sistem nu mai este de 5 zile lucrătoare, ci de 5 zile calendaristice.
Astfel, firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei, dacă nu depun la timp.
Dacă ANAF va vedea că în cursul unei luni nu au fost încărcate mai multe facturi, va sancționa fapta o singură dată pentru toate, nu la fiecare factură în parte. De exemplu, în iulie Fiscul constată faptul că o firmă nu a încărcat 5 facturi aferente lunii iunie, atunci va da o singură amendă.
Prețul gazelor crește de la 1 iulie
Tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale vor crește începând cu 1 iulie 2024, potrivit unor decizii ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor (ANRE). În ședința Comitetului de Reglementare din 26 iunie, a fost aprobată în unanimitate o creștere medie cu 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor, susține ANRE.
Această creștere reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.
Pentru un client casnic care locuiește într-un apartament cu 3 camere și are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea crește cu aproximativ 2,5 lei.