Cădere abruptă la firme noi în ianuarie, cea mai slabă primă lună din ultimii 7 ani, când România era în plină criză

Cădere abruptă la firme noi în ianuarie, cea mai slabă primă lună din ultimii 7 ani, când România era în plină criză
scris 1 mar 2017

Înregistrările de firme noi au scăzut cu o treime în luna ianuarie comparativ cu prima lună a anului trecut. Declinul, generalizat pe aproape toate formele de organizare, a fost determinat, în aprecierea unor consultanți fiscali, de factori precum precauția investitorilor în contextul schimbării Guvernului și al unor noi măsuri fiscale, dar și al eliminării taxelor la Registrul Comerțului din februarie, astăzi înregistrarea unei firme impunând mai puține costuri. Suspendările, radierile și dizolvările au scăzut de asemenea, cu 50-60%.

Astfel, în ianuarie au fost înregistrate 5.475 de persoane fizice și juridice, cu 34% mai puțin față de cele 8.288 înregistrări din ianuarie anul trecut. În comparație, în prima lună a anului trecut, scăderea a fost de numai 2,5% comparativ cu ianuarie 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Scăderea de 34% din ianuarie 2017 este cea mai slabă evoluție pentru prima lună a anului începând cel puțin din ianuarie 2010, când numărul de firme noi înregistra un recul de 22%, România fiind însă atunci în plină criză economică. Pe site-ul Registrului Comerțului sunt disponibile date începând cu luna iunie 2009.

Guvernul a adoptat mai multe modificări ale legislației fiscale, inclusiv în ce privește încadrarea microîntreprinderilor sau eliminarea plafonului pentru contribuțiile la asigurări sociale. În plus, măsurile cu impact puternic pe partea de cheltuieli adoptate deja de Guvern sau confirmate să fie implementate au generat temeri că executivul ar putea fi nevoit să adopte ulterior măsuri pentru echilibrarea finanțelor statului.

Totodată, de la 1 februarie a intrat în vigoare Legea 1/2017, prin care au fost eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv unele percepute pentru operațiunile derulate la Registrul Comerțului. Astfel, au fost eliminate taxe în valoare cumulată de câteva sute de lei percepute la înregistrarea de societăți cu personalitate juridică (SA, SRL etc) sau persoane fizice (PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială etc). De asemenea, au dispărut taxe legate de alte proceduri, precum dizolvarea sau radierea.

Primăria Capitalei pregătește aproape 20 de firme proprii pentru energie, iluminat, spitale, spații publicitate, parcări, chiar și taxi CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei pregătește aproape 20 de firme proprii pentru energie, iluminat, spitale, spații publicitate, parcări, chiar și taxi

Anul trecut, numărul de firme a scăzut cu 6,4%, la 106.000.

La SRL-uri, cele mai numeroase în rândul firmelor noi, scăderea din ianuarie a fost peste medie, de 38%, comparativ cu aceeași lună din 2016, la 3.914 societăți. Numărul de PFA înregistrate în ianuarie a coborât cu 20%, la 1.038, declin similar cu cel consemnat pe segmentul întreprinderilor individuale, unde numărul înregistrărilor a fost de 482.

La numărul total de persoane juridice și fizice înmatriculate, campion a fost și în ianuarie municipiul București, cu 919 înregistrări. București este urmat de județele Cluj (308), Timiș (261) și Ilfov (226). În general, scăderile au fost apropiate de media naționala în București, Cluj și alte județe unde numărul de înregistrări este mai mare, în timp ce, în zonele unde antreprenorii înscriu de obicei mai puține firme la Registrul Comerțului, variația este mai amplă sau chiar mai redusă.

Un singur domeniu al economiei a înregistrat creștere

Potrivit datelor ONRC, doar în domeniul de activitate „Distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare” au fost înregistrate mai multe firme noi în ianuarie, 24, față de 21 în aceeași lună a anului trecut.

Cea mai mare scădere, de 86%, a fost consemnată în sectorul de intermedieri financiare și asigurări, cu numai 60 de firme noi, față de 445 în prima lună din 2016.

Cele mai multe firme au fost înființate în domeniul de "Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea de autovehicule și motociclete", respectiv 1.332, cu 32% mai puține ca în ianuarie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
registrul comertului
firme
pfa
radieri