Consiliul General al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a aprobat recomandarea ca rata aplicabilă pentru amortizorul macroprudențial de capital să urce la 1% începând cu 23 octombrie 2023.
Din Consiliu fac parte conducerea băncii centrale, cea a Autorității de Supraveghere Financiară și cea a Ministerului Finanțelor.
De ce este important Rata amortizorului se calculează la expunerea la risc și reprezintă, practic, un necesar de capital mai mare pentru sectorul bancar și, în consecință, costuri mai mari pentru acționari.
De asemenea interesant De la 17 octombrie 2022, amortizorul anticiclic fusese majorat de la 0% la 0,5%, fiind prima mișcare de după 2016 când a fost introdus.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Fondurile de pensii din România au o expunere de 90 milioane euro față de BII, aflată sub sancțiuni SUA, iar fondurile mutuale și companiile de asigurări - alte 40 milioane euroArgumentul este acum că indicatorii de lichiditate și profitabilitate ai sectorului bancar din România permit consolidarea politicii macroprudențiale fără a fi influențată negativ oferta de creditare pentru debitorii eligibili. Profitabilitatea sectorului bancar a continuat tendința de consolidare, iar o parte dintre aceste profituri pot fi alocate de instituțiile de credit în scopuri prudențiale prin întărirea rezervelor de capital, în linie cu practica și recomandările europene. Menținerea nivelului adecvat al politicii macroprudențiale la nivel național constituie, de astfel, o măsură preventivă necesară în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel global, este arătat.
Recomandările CNSM, care în ceea ce privește sectorul bancar sunt formulate chiar de către banca centrală, au fost urmate de fiecare dată de BNR.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre marii producători de anvelope auto la nivel mondial pregătește lansarea filialei din RomâniaAcum a fost aprobată și Recomandarea CNSM ca BNR să implementeze, începând cu 1 ianuarie 2024, la cel mai înalt nivel de consolidare, un amortizor de capital pentru alte instituții de importanță sistemică (O-SII) aplicabil băncilor identificate ca având un caracter sistemic în conformitate cu Metodologia de identificare a băncilor sistemice și de calibrare a amortizorului O-SII, pe baza datelor raportate pentru data de referință 31.12.2022.