Biriș: Micile afaceri vor plăti impozit forfetar cu 1.460% mai mult pe mp decât marii hotelieri care vor datora taxe cât un angajat cu salariu mediu

Biriș: Micile afaceri vor plăti impozit forfetar cu 1.460% mai mult pe mp decât marii hotelieri care vor datora taxe cât un angajat cu salariu mediu
scris 29 iun 2016

Noul impozit forfetar care va fi plătit, din 2017, în industria hotelieră și de restaurante este nociv atât pentru micile afaceri care vor datora pe metrul pătrat cu 1.460% mai mult decât marii operatori, cât și pentru aceștia, pentru că vor beneficia de un ajutor de stat care ar putea fi, ulterior, recuperat, consideră secretarul de stat în Finanțe Gabriel Biriș. Acesta a calculat că hotelurile și restaurantele din Capitală de peste 800 mp vor achita taxe de cel mult 38.000 lei pe an, cam cât un angajat cu salariu mediu, în timp ce o afacere de 20 mp va datora peste 11.000 lei.

Gabriel Biriș crede că parlamentarii au votat noul forfetar pentru a-i favoriza pe marii operatori din turism, având în vedere că impozitele pe care le vor datora, conform noilor reglementări, vor fi mici raportate la profiturile pe care le obțin.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o postare pe o rețea de socializare, secretarul de stat scrie că, la una dintre audierile la Camera Deputaților pe acest subiect, un deputat i-a reprosat că nu înțelege că turismul trebuie stimulat. "Domnule deputat, eu cred că aici este vorba despre altceva. Câțiva domni și doamne auziseră din povești că există BAU-BAU. Nu-l văzuseră până anul trecut. Anul trecut, însă, urmare a acțiunilor Antifraudei si a reducerii TVA (prețurile au cam ramas însă la fel, deci marjele de profit au explodat!), oamenii aceștia au văzut BAU-BAUL apărând în viața lor. BAU-BAUL de care vă vorbesc se numește «impozitul pe profit». Oamenii aceștia, în special proprietari de mari hoteluri sau restaurante, s-au speriat și au venit la dvs să le dati afara BAU-BAUL din casa. Iar dvs vreți ca acești domni și doamne să nu mai sufere atât și, pentru ei, eliminați impozitul pe profit și îl înlocuiți cu «impozitul specific»", a fost răspunsul lui Biriș.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Secretarul de stat a calculat că 38.430 lei este suma maximă pe care o vor plăti marile restaurante și cluburi (peste 800 metri pătrați) din centrul Bucureștiului (cei mari de pe litoral sau alte localități vor avea de plătit mai puțin) ca impozit anual. Adică, comparabil cu "dările" pe care un angajat cu salariul mediu pe economie le plateste statului.

După lupte grele, noul impozit pentru hoteluri și restaurante a primit avizul final CITEȘTE ȘI După lupte grele, noul impozit pentru hoteluri și restaurante a primit avizul final

"11.214 lei. Atât este suma minimă ce va trebui plătită de micile afaceri din domeniu (sub 20 metri pătrați). Adică un restaurant de 20 mp (afacere mică, de subzistență) va plăti un impozit specific pe metrul pătrat cu 1.460% (!!!) mai mare decât unul de 1.000 mp (ditamai afacerea!). Mai tineți minte «forfetarul lui Pogea»? Cel despre care s-a spus ca a omorât zeci de mii de afaceri mici? Acela era doar de 4.300 de lei, adică de aproape 3 ori mai mic decât impozitul acesta. Cam câți dintre micii antreprenori vor îngroșa rândurile șomerilor? Asta dorește Parlamentul nostru?", scrie Biriș.

În final, secretarul de stat le face o recomandare beneficiarilor acestei legi: "Puneți ceva bani de o parte, tocmai ați primit un dar grecesc. Diferența dintre impozitul pe profit datorat în mod normal si acest «minunat» impozit specific se numește «ajutor de stat». Care ajutor de stat poate fi acordat, dar numai după ce se îndeplinesc ceva formalități. Care nu au fost făcute... Iar ajutoarele de stat care nu respectă reglementările (europene, deci nu putem să o șmecherim aici) vor trebui recuperate de stat de la beneficiari. Cu dobânzi. Care vor fi calculate, ghici cum? În urma unor controale (tematice)... Ce chestie, exact asta nu mai vroiau domnii și doamnele speriați de BAU-BAU - controale!".

Impozitul forfetar ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și vizează activitățile cu codurile CAEN: hoteluri (5510), facilități de cazare (5520), parcuri, rulote, camping (5530), alte servicii de cazare (5590), restaurante (5610), catering (5621), baruri (5629, 5630). Legea a fost adoptată de Parlament pe 28 iunie și va fi transmisă la promulgare de către președinte. 

viewscnt
Afla mai multe despre
forfetar
biriș
turism
hoteluri