Aviz pentru introducerea unei grile de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională

Aviz pentru introducerea unei grile de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională
scris 26 sep 2019

Comisia pentru muncă din Senat a întocmit un raport favorabil, cu recomandarea de a fi adoptat, proiectului legislativ prin care sunt stabiliți indicatori minimali de salarizare a angajaților, în funcție de studii și pregătire profesională. Poiectul, inițiat de PSD și avându-l printre inițiaitori pe ministrul Muncii, are drept scop garantarea unei salarizări minimale tututor angajaților, după modelul salariului minim intridus în domeniul construcțiilor.

Inițiativa legislativă, prezentată anterior de Profit.ro, urmează astfel să primească votul în plen al Senatului în perioada următoare, iar apoi va fi trimisă spre dezbatere și deputaților. Guvernul nu a exprimat încă o poziție cu privire la proiect.    

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, în România nu există cadrul legislativ care să prevadă indicatori minimali de ierarhizare pnvind salarizarea personalului din economia națională, susțin chiar autorii proiectului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata de ocupare a populației a crescut în trimestrul al doilea la 71,6%, peste ținta națională pentru 2020 CITEȘTE ȘI Rata de ocupare a populației a crescut în trimestrul al doilea la 71,6%, peste ținta națională pentru 2020

În practică, însă, există o excepție, reprezentată de sectorului de construcții, care utilizează coeficienți aplicabili salariului minim, arată inițiatorii. Coeficienții sunt ierarhizați pentru categorii de salariați și sunt aplicabili la salariul de bază minim negociat la nivel de unitate.

”Prin stabilirea unot indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională se urmărește garantarea unor forme de protecție minimă a venitului salariatului, precum și menținerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr'ii excesive a grilei de salarizare”, explică inițiatorii.

Proiectul de lege garanteaza dreptul tuturor salariatilor la plata unui salariu de bază minim.

Puterea și opoziția susțin acordarea pentru părinți a unui ajutor, de până la 150 euro, ca să angajeze bonă. Care este condiția CITEȘTE ȘI Puterea și opoziția susțin acordarea pentru părinți a unui ajutor, de până la 150 euro, ca să angajeze bonă. Care este condiția

Astfel, cuantumul salariului de bază minim va fi stabilit prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit ca și până acum, anual, prin hotărâre a Guvernului.

În vederea asigurării echilibrarii sistemului de salarizare intre sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate, prin noua lege se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială.

Coeficienții minimali de ierarhizare sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariați încadrați pe funcții pentru care este obligatoriu un nivel de calificare.

Undă verde: \ CITEȘTE ȘI Undă verde: "Prima casă” devine "O familie, o casă" - credite doar la venituri lunare sub 4.500 de lei pentru familiile fără copii și sub 7.000 de lei pentru cele cu unul sau mai mulți copii. Dobânda va fi subvenționată

Acești coeficienți pleacă de la 1 pentru un muncitor necalificat și ajung la 2,80 pentru personal cu studii superioare de lungă durată și doctorat în domeniul de angajare.

Aviz pentru introducerea unei grile de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională
viewscnt
Afla mai multe despre
salarizare
minim
minimal
coeficient
ierarhizare
psd
proiect
lege
parlament