Avansul minim la creditele ipotecare garantate de stat se dublează în Canada, de teama unei bule imobiliare

Avansul minim la creditele ipotecare garantate de stat se dublează în Canada, de teama unei bule imobiliare
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2015

Guvernul canadian a decis vineri să înăsprească condițiile pentru achiziționarea unei proprietăți imobiliare pentru gospodăriile cele mai vulnerabile, în condițiile în care o economie care funcționează la relanti riscă să se prăbușească odată cu spargerea unei eventuale bule imobiliare, informează AFP.

În prezent, cei care vor să-și cumpere o locuință în Canada trebuie să achite un avans de 5% din valoarea locuinței pentru a putea beneficia de asigurarea guvernamentală oferită de Canada Mortgage and Housing Corporation, o garanție cerută de bănci atunci când oferă un credit ipotecar care să acopere mai mult de 80% din valoarea locuinței. 

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul canadian de Finanțe, Bill Morneau, a anunțat că, începând cu data de 15 februarie 2016, avansul obligatoriu la achiziționarea unei proprietăți imobiliare cu un preț de peste 500.000 de dolari canadieni (340.000 euro) se va dubla de la 5% la 10%. Pentru casele cu un preț mai mare de un milion de dolari canadieni, care nu beneficiază de asigurarea guvernamentală, va fi nevoie în continuare de un avans de 20%. 

'Luăm măsuri pentru a face față potențialelor vulnerabilități de pe piața noastră imobiliară', a explicat Bill Morneau într-o conferință de presă. 

Tot 5% este avansul minim cerut și în România celor care vor să obțină un împrumut prin programul Prima Casă, cu garanții de stat. Programul Prima Casă a ajuns să acopere peste jumătate din volumul creditelor imobiliare din România, ceea ce plasează statul român în prima poziție a garanților ipotecari din Europa raportat la dimensiunea pieței. Iar lucrurile vor continua, după cum Profit.ro a arătat recent. Românii au fost atrași de avansul de numai 5% necesar pentru un astfel de credit, față de cel de 20% din piață, avans care poate fi ușor acoperit dintr-un alt credit, și de dobânzile mai mici decât cele oferite în mod standard de către bănci.

Deseori minimalizat, riscul supraîncălzirii pieței imobiliare este clar scos în evidență de noul Guvern condus de Justin Trudeau, cu atât mai mult cu cât economia canadiană nu reușește să redemareze, într-un context marcat de scăderea prețului petrolului și tendința de depreciere a dolarului canadian. După o recesiune în primele două trimestre ale anului, creșterea economică a fost una modestă în al treilea trimestru, iar Banca centrală a menținut dobânda de referință la 0,50%, ceea ce favorizează împrumuturile avantajoase pentru debitori. 

Potrivit ultimelor sale date, Asociația care îi reprezintă pe profesioniștii din sectorul imobiliar din Canada a anunțat că în luna octombrie prețul mediu de vânzare a caselor a înregistrat o creștere de peste 8% în ritm anual. 

În România, recent, șeful Direcției Supraveghere din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, a declarat că dacă Legea privind darea în plată va fi adoptată așa cum este acum redactată, băncile vor crește avansul de la 15 - 20% în prezent până la 40 - 45%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bula imobiliara
prima casa
credite ipotecare
darantii de stat
avans minim