Un val de notificări de la Fisc pentru reînregistrarea în scopuri de TVA a invadat mediul de business, în ultimele săptămâni. Totodată, companii care au primit codul de plătitor s-au trezit cu el anulat, imediat după aprobare. În ambele situații, trebuie depuse, într-un termen foarte scurt, o mulțime de documente. În caz contrar, cheltuielile cresc cu 20%.
Nemulțumirea mediului de afaceri față de procedurile birocratice greoaie și restrictive pentru obținerea codului de TVA datează de aproape un an, dar a atins apogeul în această lună, după ce Fiscul a emis notificări celor care și-au schimbat sediul, asociații sau administratorii. Prin urmare, sunt vizate societăți cu vechime în piață. Situația a dus la un schimb de replici, prin intermediul unor comunicate, între reprezentanții organizațiilor patronale și șeful Fiscului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit legislației, orice mențiune la Registrul Comerțului este urmată de o solicitare a autorităților fiscale pentru reînregistrarea în scopuri de TVA. Însă termenul foarte strâns, de numai 15 zile, pune, de multe ori, companiile în imposibilitatea de a furniza toate informațiile și documentele cerute. Mai mult, nu doar cantitatea de informație este o problemă. Mediul de business consideră că multe date sunt fie irelevante, fie imposibil de obținut, fie se află deja în posesia Fiscului, iar lipsa oricăreia dintre ele le poate priva de dreptul de deducere.
A doua categorie de firme afectate, în ultima vreme, este a celor care au depășit plafonul de 220.000 lei la cifra de afaceri, peste care înregistrarea devine obligatorie. Chiar dacă au primit codul, la o zi sau la câteva zile după aprobare, s-au trezit cu el anulat și au fost nevoite să parcurgă procedura de înregistrare. Între timp, TVA a devenit pentru ele o cheltuială în plus.
„Din păcate, termenul de 15 zile impus pentru formular, precum și cantitatea mare de informații și documente care trebuie furnizate în acest timp pune multe firme în situația de a nu se putea conforma și de a-și pierde, prin urmare, codul de TVA. Consecința este că vor fi obligate să colecteze TVA, dar nu vor mai avea dreptul să îl deducă. Practic, cheltuielile cresc, brusc și neprevăzut, cu 20%. Notificarea este emisă, după ce ANAF identifică, lunar, în propria bază de date și în cea a Registrului Comerțului persoanele care au înscris mențiuni legate de sediu, asociați, administratori. În realitate, există societăți care, deși au operat modificări în urmă cu luni de zile, au fost notificate abia în decembrie anul trecut”, spune Eugenia Ion, tax manager, Contexpert.
CITEȘTE ȘI Fiscul respinge una din două firme la înregistrare, anticipând că va face evaziune. Mediul privat acuză blocaj în economieÎnregistrarea sau reînregistrarea înseamnă redepunerea formularului 088, prin care autoritățile verifică intenția și capacitatea de a desfășura activități economice.
Cerința a nemulțumit mediul de afaceri, care susține că, odată ce plafonul de 220.000 lei a fost depășit, este evident că au realizat activitate și că, de fapt, le este anulat abuziv un drept.
Mai mult, apar și situații absurde. De exemplu, actele emise de autorități străine trebuie traduse, legalizate și apostilate. Specialiștii în fiscalitate spun că unele administrații din țară cer acest lucru inclusiv pentru pașapoartele asociaților sau administratorilor străini.
CITEȘTE ȘI Fiscul: Case obscure de avocatură găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomăÎn alte cazuri, documentele, cum ar fi diploma de studii, nu pot fi furnizate pentru că au fost obținute cu foarte mult timp în urmă și deținătorii lor le-au pierdut. Lipsa unui astfel de document poate duce la pierderea codului de TVA.
„Codul de TVA este o licență de colectat bani publici și nu oricine o poate primi, însă cerințele sunt excesive. Dacă o persoană a avut participație sau mandat de administrare la o societate intrată în insolvență, nu din cauza neplății taxelor, ci a condițiilor adverse de piață, nu se mai poate înregistra. De ce a ajuns insolvența un stigmat? O formalitatea necesară a devenit o piedică”, afirmă consultantul fiscal Ruxandra Jianu.
Un alt exemplu este dat de un avocat care a depus cererea în aceeași zi cu înființarea firmei la Registrul Comerțului, așa cum solicită legislația pentru societățile noi. Inspectorul fiscal i-a solicitat cazierul fiscal, un lucru absurd, în opinia sa, pentru că la înființare comunicarea se face exclusiv între cele două instituții, Registrul Comerțului și ANAF, iar documentul nu poate fi eliberat firmei.
CITEȘTE ȘI Biriș (Finanțe): Măsurile ANAF nu elimină cauzele evaziunii și au ajuns să facă viața antreprenorului aproape imposibilăSituația se complică dacă societățile sunt listate pentru că informațiile și documentele pentru sute, uneori chiar mii de acționari sunt imposibil de furnizat.
Ce povestesc cei care au trecut prin experiența înregistrării
Iar exemplele continuă. Pe forumurile de specialitate, contabili, întreprinzători, avocați povestesc experiențele lor. „Spre deosebire de alți patroni pe care-i cunosc, acesta este foarte responsabil. Tot timpul, este cu plățile la zi, de fiecare dată când i-am zis că trebuie una sau alta, s-a conformat. Acum, nu întelege de ce e în pericol să-și piarda afacerea pentru că nu-și mai găsește diploma de studii și nu obține o adeverință de venit”, afirmă un contabil.
Alții se plâng că autoritățile nu justifică refuzul. „Nu îți spun dacă ai probleme, motivul a fost ...nu s-au pus la dispoziție toate documentele. Care documente? Le-am dat tot ce au cerut”. „Am depus tot ce mi s-a cerut și, în final, mi-au zis că este ok, după care mi-au cerut contracte cu frunizori și clienți la firma înființată cu o lună în urmă. Nu aveam așa ceva și m-au respins”.
„Am beneficiat de cod pentru cinci zile, apoi mi l-au anulat si acum datorăm TVA la ce vindem, dar nu deducem nimic”, spune altul.
Fie că cer codul de TVA la înființáre, pe parcursul activității sau ca urmare a anulării lui de către Fisc, firmele trebuie să depună formularul 088 privind intenția și capacitatea de a desfășura activități economice.
CITEȘTE ȘI Ce e mai avantajos: microîntreprindere, PFA sau SRL? Ce arată calculele?„Formularul conține 20 de întrebări foarte detaliate și solicită atașarea multor documente, unele destul de greu de obținut într-o perioadă scurtă de timp”, afirmă Eugenia Ion.
Întrebările din declarație se referă la:
- studiile asociaților și administratorilor
- veniturile asociaților și administratorilor
- sumele de bani cu care asociații si administratorii au creditat alte societăți la care au deținut participații în ultimii 5 ani
- dacă asociații și administratorii au avut participații sau mandat de administrare la firme în insolvență
- la ce firme au avut participații asociații și administratorii în ultimii 5 ani
- situația datoriilor restante către buget pentru aceste firme în ultimii 5 ani;
- numărul de angajați cu contracte de muncă
- spațiul cu destinație de sediu social este în proprietate sau închiriat
- dacă domiciliul fiscal declarat este diferit de sediul social
- dacă societatea deține spații cu destinația de sedii secundare declarate
- conturile bancare din țară și/sau strainătate.
Conform procedurii, cererea poate fi respinsă sau aprobată pe loc sau poate fi încadrată la risc fiscal mediu, fapt care implică un interviu la sediul administrației. În acest caz, mai pot fi cerute planul de afaceri pe trei ani, situația eventualelor pierderi înregistrate în ultimii trei ani și cea a furnizorilor și clienților. Dacă riscul este considerat ridicat, poate fi dispus și un control al Antifraudei Fiscale.
Codul de TVA este solicitat fie la înființare, în aceeași zi cu înregistrarea la Registrul Comerțului, fie pe parcursul activității. Cei care depășesc plafonul de 220 mii lei sunt obligatoriu înregistrați, însă Fiscul îl poate anula, la scurt timp, astfel încât trebuie să urmeze procedura. Cei care rămân fără cod valabil trebuie, la rândul lor, să depună documentația.
Procedura a fost drastic modificată de la 1 februarie 2015 și, până de curând, a afectat, preponderent, societățile nou-înființate. Statisticile Finanțelor arată că, la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, jumătate dintre cereri erau respinse.