Așteptările experților financiari privind evoluția economiei României în următoarele șase luni au coborât cu 20,4 puncte în noiembrie față de octombrie, atingând cel mai redus nivel din ultimii trei ani, potrivit unui sondaj întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul bancar austriac Erste.
Indicele care măsoară percepția analiștilor asupra economiei românești a coborât în această lună la 11,2 puncte, de la 31,6 puncte în luna anterioară, când România ocupa prima poziție în topul statelor din Europa Centrală și de Est.
România a fost devansată în clasament de șapte dintre cele zece state incluse în sondajul ZEW, în condițiile în care experții financiari intervievați și-au revizuit în urcare așteptările privind evoluțiile economice pe o perioadă de șase luni în toate țările din regiune, cu excepția României.
Așteptările analiștilor referitoare la economia românească au coborât ultima dată sub nivelul de 11 puncte în noiembrie 2012, când indicele calculat de ZEW s-a situat la 9,1 puncte.
În ceea ce privește percepția analiștilor privind situația economică actuală a României, indicele s-a menținut în această lună la nivelul de 21 puncte înregistrat în octombrie.
Cu un scor de 50 puncte, Cehia se află pe primul loc în regiune în funcție de starea curentă a economiei, urmată de Polonia (43,2 puncte), Slovacia (33,3 puncte) și România.
La nivelul întregii regiuni din Europa Centrală și de Est, indicele așteptărilor economice pentru următoarele șase luni a crescut puternic în noiembrie, la 23,8 puncte, de la minus 0,1 puncte în octombrie, în timp ce percepția analiștilor asupra economiei actuale a urcat cu 19,1 puncte, la 14,3 puncte, pe fondul îmbunătățirii evaluărilor privind economiile Ungariei și Turciei.
Regiunea Europa Centrală și de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.
La studiul efectuat în intervalul 2-16 noiembrie au participat 52 de analiști, dintre care 8 din Turcia.