Analiză: Retragerea SUA din Acordul TPP, pas spre o nouă recesiune și șomaj la scară largă

Analiză: Retragerea SUA din Acordul TPP, pas spre o nouă recesiune și șomaj la scară largă
scris 25 nov 2016

Retragerea SUA din Acordul de parteneriat transpacific (TPP), anunțată de președintele american ales, Donald Trump, pentru prima sa zi de mandat, este un pas în direcția greșită și cel mai pesimist scenariu pentru economia globală, generând riscul de a grăbi revenirea recesiunii și de a împinge lumea într-o nouă perioadă de șomaj la scară largă. 

Parteneriatul Trans-Pacific este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de președintele Barack Obama și una dintre prioritățile sale economice, fiind menit că consolideze relațiile economice dintre aceste țări, prin reducerea taxelor și protejarea comerțului, ca metodă de creștere economică.

Urmărește-ne și pe Google News

Retragerea SUA din acest Acord va avea, în principal, cinci consecințe directe, în opinia directorului de Analiză Macro al Saxo Bank, Christopher Dembik.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prima dintre acestea este că va reduce comerțul global pe viitor, comerț care a fost mult încetinit de la criza financiară încoace, și cu siguranță va duce la sfârșitul procesului de globalizare care a început după cel de-Al Doilea Război Mondial, în general benefic pentru țările emergente prin favorizarea apariției unei vaste clase de mijloc în multe țări, precum China și Brazilia.

O a doua consecință este că va împinge PIB-ul global, "care se chinuie să atingă nivelurile pre-criză", puțin mai jos în anii următori, arată directorul de analiză. Revenirea unei creșteri economice puternice este amânată pe termen nedefinit, ceea ce înseamnă că majoritatea economiilor dezvoltate vor fi nevoite să se obișnuiască cu o creștere medie anuală a PIB-ului în jur de 1% și 2% și cu niveluri mari ale șomajului.

Trump l-a ales pe miliardarul Wilbur Ross Jr., considerat \ CITEȘTE ȘI Trump l-a ales pe miliardarul Wilbur Ross Jr., considerat "regele falimentului", pentru postul de secretar al Comerțului

"Este un semn ce indică sfârșitul acordurilor regionale de liber schimb și confirmă faptul că tratatul negociat între Statele Unite și Europa este în moarte clinică. Doar oficialii din Comisia Europeană mai cred că se poate ajunge la un acord în următoarele luni. Semnarea unor acorduri importante de liber schimb între regiuni devine parte din trecut. Mai ]nseamnă ;i că protecționismul s-a întors, deocamdată disimulat, și ar putea duce la bariere comerciale mai mari și la devalorizări competitive pe parcursul președinției lui Trump. Totuși, acest tip de strategie economică s-a dovedit a fi un mare eșec în anii 1930 și nu avem niciun motiv să credem că ar funcționa mai bine în zilele noastre", sunt alte două viitoare efecte indicate de Dembik.

În fine, o a cincea consecință este că va confirma retragerea lentă a Statelor Unite din APAC (Asia-Pacific), o parte din zona sa tradițională de influență, ceea ce va constitui o oportunitate excelentă pentru creșterea influenței Chinei în regiune. China, care nu este parte din TPP, va putea să se extindă în Asia și în America Latină, profitând din plin de influența în scădere a Statelor Unite. Aceasta este confirmarea faptului că Statele Unite se întorc, încetul cu încetul, la izolaționism, așa cum s-a întâmplat în anii 1920, de exemplu.

Cât despre piețele financiare, opinia analistului este la acest moment că e dificil de determinat impactul direct. Cu toate acestea, creșterea globală mai mică, intrările de capital străin în scădere în țările emergente și posibila apariție a restricțiilor comerciale nu sunt niciodată lucruri pozitive, pe termen lung, pentru burse. Deocamdată, acestea sunt bine orientate pentru că politica monetară a Fed și ECB continuă să aibă o influență decisivă asupra prețului activelor financiare. Totuși, la un moment dat, o creștere slabă pe o perioadă mai lungă va avea, în final, un impact asupra rezultatelor companiilor listate și, prin urmare, asupra indicilor globali importanți.

"Perioada care începe este foarte nesigură din punct de vedere economic. Cei mai recenți indicatori confirmă că SUA este o economie sănătoasă, dar că ajunge la finalul ciclului său economic. Au trecut 35 de trimestre de la ultima contracție economică. Cu excepția unui record de longevitate (40 de trimestre în epoca de aur a lui Clinton), Statele Unite se vor confrunta cu o nouă recesiune în următorii patru ani. Prin retragerea din acordurile de liber schimb și prin promovarea restricțiilor comerciale, Donald Trump își asumă riscul de a grăbi revenirea recesiunii și împinge lumea într-o nouă perioadă de șomaj la scară largă", conchide directorul de analiză.

FOTO & VIDEO Întâlnire la Casa Albă între Donald Trump și Barack Obama CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Întâlnire la Casa Albă între Donald Trump și Barack Obama

Președintele american ales Donald Trump a anunțat că va emite un ordin executiv, în prima sa zi de mandat, pentru a retrage Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de președintele Barack Obama și una dintre prioritățile sale economice.

Acordul, a cărui negociere a durat opt ani, a fost semnat, dar, pentru a intra în vigoare, trebuire aprobat de cel puțin șase țări care să reprezintă cel puțin 85% din producția economică a semnatarilor. În aceste condiții, fără ratificarea SUA, acordul nu va deveni realitate.

Douăsprezece state au semnat acordul: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada. Mexic, Chile și Peru.

Acordul este menit că consolideze relațiile economice dintre aceste țări, prin reducerea taxelor și protejarea comerțului, ca metodă de creștere economică.

Statele semnatare speră să își armonizeze și politicile și reglementările economice.

Practic, TPP ar putea permite crearea unei piețe unice după modelul celei din UE, prin eliminarea a circa 18.000 de taxe vamale.

Criticii acordului, în frunte cu Donald Trump, spun însă că acesta va submina economia SUA, pentru că a fost negociat în secret, ținând cont numai de interesele marilor companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
tpp
acords
recesiune
somaj