Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a crescut semnificativ în luna octombrie, cu 12 puncte față de luna precedentă, la 65,3 puncte, în condițiile în care analiștii au surprins o îmbunătățire a situației economice actuale la nivel maxim istoric și așteaptă condiții mai bune în următorul an, deși anticipează o înrăutățire a situației economice pe plan mondial, arată datele publicate vineri de CFA.
Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipațiile analiștilor finaniari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni, scrie News.ro.
Creșterea indicatorului de încredere macroeconomică s-a datorat în principal avansului indicatorului situației actuale, care a urcat în luna octombrie cu 15,9 puncte, până la 82,9 puncte, nivel maxim istoric.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analiștii au așteptări mult mai bune și pentru perioada următoare, indicatorul anticipațiilor avansând cu 10,2 puncte, până la 56,6 puncte.
Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, și la anticipațiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie.
Sondajul evaluează și anticipațiile pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.
CITEȘTE ȘI Contractele de muncă ale bugetarilor vor figura într-un registru public, după modelul REVISALAnaliștii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflației de 1,66% pentru intervalul iulie 2016 - iulie 2017.
Banca Națională a României a menținut în noimebrie prognoza privind inflația de la finalul acestui an la -0,4%, dar a revizuit în creștere, de la 2% la 2,1% estimarea pentru finalul lui 2017.
Pentru evoluția cursului de schimb euro/leu, analiștii estimează un nivel de 4,50 lei/euro peste șase luni și peste un an, nivel neschimbat față de sondajul precedent.
În privința situației economice pe plan mondial în următorul an, 26,3% dintre cei chestionați se așteaptă la o situație proastă, în timp ce 73,7% se așteaptă la condiții economice normale.
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizația având peste 180 de membri.